"Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen zich om ons bekommert"

De wereld van de Oekraïense Dariia (17) staat op z'n kop. Het ene moment is ze student in Kiev, het andere moment zit ze als vluchteling in Beetsterzwaag. Voor Omrop Fryslân doet ze verslag van haar leven. Deel 4: studeren.
© Omrop Fryslân
"Alle dagen zie ik meer van hoe de mensen zijn die hier wonen. Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen zich druk maakt en ons wil helpen.
Mijn familie en de andere Oekraïense families zijn zo dankbaar voor alles wat er voor ons wordt gedaan. Het is moeilijk om in woorden te omschrijven. Dat is de reden dat we altijd willen helpen met het dagelijkse werk, zoals het koken, schoonmaken en het boodschappen doen.

Koken, schoolprojecten en een winkel

Mijn ouders proberen ook vaak Oekraïens te koken voor de gastfamilie en voor ons, zodat de gastfamilie meer van ons cultuur kan leren. Ze vinden de smaak van het eten zo lekker dat we grapjes maken om een kookboek te maken met Oekraïense recepten.
Ook heb ik de dochter van de gastfamilie waar wij bij wonen geholpen met een schoolproject. De opdracht was om een kaart van Oekraïne te maken met een schema van de gevechten van het leger en een beschrijving van de meest belangrijke mensen die een rol spelen in de oorlog. We bespreken veel historische en politieke onderwerpen over Oekraïne.
Ik heb geholpen als vrijwilliger om een kleine winkel op te richten in onze woning. Hier kunnen alle Oekraïense families komen en meenemen wat ze nodig hebben.
Dariia
Daarnaast heb ik andere families veel geholpen met vertalen. We zijn naar verschillende winkels geweest, naar ziekenhuizen en bij de gemeente.
En ik heb geholpen als vrijwilliger om een kleine winkel op te richten in onze woning. Hier kunnen alle Oekraïense families komen en meenemen wat ze nodig hebben.
Ze vroegen me of ik die Dariia van televisie was.
Dariia
Mijn ouders wilden ook een boostervaccinatie halen, daarom ben ik met de moeder van onze gastfamilie naar het vaccinatiecentrum geweest. Toen ik de papieren voor ze aan het aanvullen was, kwam de vrouw die daar werkte naar me toe.
Ze vroeg me of ik die Dariia van televisie was. Het was zo mooi en grappig dat mensen mij herkennen door mijn artikelen en interviews. Het meest grappige was dat ik daar een mondkapje op had, maar dat ze mij nog wel konden herkennen.

Studeren in Groningen

Het laatste verhaal dat ik wil schrijven gaat over mijn studie. Een paar weken geleden ben ik een dag in de stad Groningen geweest, om de universiteit te bekijken. De belangrijkste reden om hiernaartoe te gaan was om te kijken wat de mogelijkheden zijn om hier te studeren.
Voordat ik naar Beetsterzwaag kwam was ik eerstejaarsstudent bij de 'Kyiv National University of trade and economics'. Ik studeerde daar internationale management.
Het enige waar we die dag achter kwamen is dat ik vanaf september kan beginnen met een studie, nadat ik allerlei examens had gehaald. Daarom hebben we de rest van de dag foto's gemaakt en de toeristische plekjes bekeken. We hadden ook de kans om op een platform te gaan (het Forum, red.), waar we de hele stad van bovenaf konden bekijken.

Geen laptop

Gelukkig is er intussen iets anders bedacht door mijn universiteit in Oekraïne. Afgelopen vrijdag begonnen ze met online lessen die ik kan volgen. Het grote probleem was dat ik geen laptop had om mijn huiswerk op te maken en de lessen te volgen.
Het meest onverwachte was dat ik de laptop van hem mocht houden.
Dariia
Daarom heeft de vader van ons gastgezin een advertentie gemaakt voor een lokale groep bewoners van Beetsterzwaag.
Al snel waren er meerdere mensen die mij wilden helpen en hebben we één van hen ontmoet. Hij was zo lief om mij een laptop te geven en uit te leggen hoe die werkt.
Het meest onverwachte was dat ik de laptop van hem mocht houden. Ik was zo verrast en kon niet eens de woorden vinden om uit te leggen hoe dankbaar ik ben."