Provincie steunt zaadcampagne: van biljartlaken tot kruidenrijk land

Provincie Fryslân steunt de campagne '1001ha' met ruim 15.000 euro. De campagne kan daarmee nog eens 100 hectare Friese landbouwgrond laten omtoveren tot kruidenrijk grasland, daar is initiatiefnemer Urgenda blij mee.
Kruidenrijk land © ANP
De campagne 1001ha bestaat al sinds oktober 2020 en is opgezet als landelijke crowdfundingsactie. Het gaat om een initiatief van Urgenda en LTO Nederland. Het doel was aanvankelijk om 1.001 hectare landbouwgrond om te zetten naar kruidenrijk grasland. Die 1.001 hectare is al lang gehaald, landelijk is er met behulp van 800 boeren al 2.400 hectare aangepakt.

Korting op zaadmengsel

Het idee: boeren krijgen een flinke korting op het kopen van een kruidenrijk graszaadmengsel. Dat is goed voor de biodiversiteit boven- en onder de grond.
"We zien nu veelal één soort Engels raaigras. Maar deze mengsels bevatten wel zo'n 15 tot 20 soorten kruiden, klavers en grassen", legt Hanneke van Ormondt van Urgenda uit. "Er zitten verschillende lengtes wortels tussen. Bij droogte zijn er ook langere wortels die beter bij het water kunnen. Het is dus droogtebestendiger en de bodem wordt er ook veel luchtiger van."

Minder CO2-uitstoot

Het nieuwe land moet ook voor minder CO2-uitstoot zorgen. "Klavers en andere vlinderbloemigen halen stikstof uit de lucht en leggen het vast in de bodem. Daardoor is er minder kunstmest nodig. Het niet gebruiken van kunstmest is ook goed voor het bodemleven en het bespaart."
Hanneke van Ormondt van duurzaamheids-actiegroep Urgenda
Per hectare kan er zo'n 500 kg kunstmest worden gereduceerd, daardoor wordt er 1.000 kg CO2 minder uitgestoot.

Boeren moeten durven

Volgens Van Ormondt zijn veel boeren gewoon gewend aan het raaigras. "Het vraagt een omslag: men moet later maaien, anders weiden en op een andere manier werken. Dit is ook wat duurder. Het is risicovol, denkt men."
Het vlakke land bij Vegelinsoord © Omrop Fryslân
Maar dat is onterecht, zegt Van Ormondt. "Men moet durven om de stap te zetten. Deze campagne moet het uitproberen laagdrempeliger maken."

Eenmaal omgeschakeld...

De subsidie maakt het ongeveer even duur als een standaard grasmengsel. "Boeren krijgen 150 euro korting per hectare en er kan tot 3 hectare per boer besteld worden. Het is dus echt om het uit te proberen. De hoop is dat men onderaan de streep op hetzelfde uitkomt en dat men het blijft doen."
Melkveehouders krijgen gratis begeleiding om met de nieuwe aanpak te experimenteren. Eenmaal omgeschakeld, willen de meeste boeren niet meer anders, geeft Van Ormondt aan.