Negenvoudig SKS-kampioen Douwe Visser komt terug op Sneker Pan

Oud-schipper Douwe Visser zeilt dit jaar het kampioenschap van de SKS weer mee op de Sneker Pan, het skûtsje van Sneek. Visser was eerder dertig jaar schipper voor Sneek, en werd negen keer kampioen. Hij is door zijn zoon Jappie, de huidige schipper van Sneek, gevraagd om dit jaar mee te zeilen als adviseur.
SKS-kampioen Douwe Visser komt terug op Sneker Pan
Jappie Visser moest een half jaar geleden op zoek naar een nieuwe adviseur: "Mijn eerste adviseur heeft een andere rol aan boord gekregen. Toen heb ik om me heen gekeken", legt de skûtsjeschipper van Sneek uit. "Gaandeweg die zoektocht kwam ik bij mijn vader uit. Hij heeft meer kennis van het skûtsje dan ik heb, dan moet je dat ook gebruiken."

Geen lastige keuze

Die vraag kwam voor zijn vader, Douwe Visser, op het goede moment: "Als Jappie deze vraag had gesteld in het jaar dat ik ben gestopt, dan had ik het niet gedaan. Toen was het mijn schip en mijn bemanning geweest. Nu is het zijn schip en zijn bemanning en dan kan ik hem prima steunen op bepaalde punten als adviseur."
Douwe Visser © ANP
In 2018 en 2019 werd het Sneker skûtsje twee keer twaalfde in het eindklassement onder leiding van Jappie, terwijl zijn vader in 2016 nog kampioen werd. Toch betekent dat volgens Visser niet dat hij een slechtere schipper is dan zijn vader.
"De ontwikkeling van het team en het skûtsje gaat mij niet snel genoeg. En laten we eerlijk zijn, ik ken maar één man die schipper is geweest op de Sneker Pan, dus voor mij is de keuze dan snel gemaakt. Of nou ja, vlug gemaakt. Ik heb er wel even over nagedacht en je moet er zelf ook wel klaar voor zijn. Ik wilde er zeker van zijn wat ik hem allemaal moest vragen, en daar heb ik twee jaar voor nodig gehad."

Linker rijtje

Douwe Visser denkt niet dat de Sneker Pan met zijn komst straks weer zal meedoen voor de prijzen: "De mensen met ervaring, zoals Grou en Lemmer, zullen de eerste plekjes in het klassement wel bezetten. Maar als wij in de onderkant van het linker rijtje kunnen staan, zou dat heel mooi zijn."