Tiende zittingsdag in Vidar-drugszaak: hoofdverdachten aan het woord

Een internationale drugszaak met Fryslân als epicentrum, dat is de Vidarzaak. De rechtbank in Leeuwarden heeft er maar liefst 25 dagen voor uitgetrokken. Dinsdag is de tiende zittingsdag en komen alle acht hoofdgedachten voor de rechter.
© Shutterstock.com
De acht mensen worden onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen en het exporteren van harddrugs.

Thema's

Intussen zijn in de afgelopen maanden bijna alle verdachten al een keer aan het woord geweest. De rechtbank behandelt de zaken niet individueel, maar kijkt naar bepaalde thema's, zoals een drugslijn naar Australië waar verschillende verdachten bij betrokken zouden zijn.
In de zittingsdagen beriepen een aantal van de verdachten zich op het zwijgrecht, anderen wezen met de vinger naar een criminele burgerinfiltrant en er werd een hoop ontkend.

Wat is de Vidarzaak?

De zaak begon voor de buitenwereld in maart 2020. Toen werd bij de grens met Duitsland een busje aan de kant gezet met daarin 86 kilo speed, drugs. Daarop volgde een reeks aan invallen waarbij wapens, andere drugs en cash geld gevonden werd.
22 mensen werden aangehouden, waarvan twintig Friezen. Acht daarvan worden beschouwd als hoofdverdachte. Al vrij snel kwam justitie met een persbericht: zij hadden een criminele burgerinfiltrant ingezet. Voor zover bekend een unicum. Na de IRT-affaire in de jaren negentig was de inzet van zulke infiltranten eerst verboden. Later werd het weer toegestaan. Het is niet bekend of ze naast deze zaak ook ingezet zijn.
Bijna twee maanden na het begin van de grote rechtszaak in Leeuwarden zijn er inmiddels negen zittingsdagen geweest. Drie dagen zijn niet doorgegaan, onder andere door technische problemen en ziekte.

Nog elf dagen voor de boeg

Vanaf woensdag vinden er nog elf zittingsdagen plaats. Op 13 april is het requisitoir, waarin de officier van justitie een samenvatting geeft met alle feiten en het bewijs dat er is. Ook komt de officier van justitie dan met de eis.
Daarna komen vanaf 19 april de advocaten aan het woord met hun pleidooi. Op initiatief van één van de advocaten wordt dat met elkaar gedaan en wordt het pleidooi afgestemd.