Rekenen en spellen op het schoolplein: "Stoepkrijt is mijn beste vriend!"

Een spellingsles, maar dan op het schoolplein. Zulke buitenlessen krijgen kinderen van basisschool De Finne in Beetsterzwaag vaker. De lessen vallen zo in de smaak, dat juf Karin Akkerman de Friese Buitenlesjuf van het jaar is geworden.
Kijk mee met de spellingsles van Juf Karin:
"Dit is zo ontzettend mooi om te doen", zegt juf Karin. "Je ziet dat de kinderen hartstikke enthousiast zijn. Ze zijn super fanatiek met het leren, terwijl ze het niet in de gaten hebben. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en je hebt heel enthousiaste kinderen."

Schrijven op het plein

Volgens de buitenlesjuf zijn er genoeg lessen die leerkrachten buiten kunnen geven: "Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een spellingsles. Dan bedenk ik een spel bij bepaalde categorieën, die heb ik al eens uitgelegd. Het is dus eigenlijk het oefenen van die categorieën. Dan doen we dat op het plein. Stoepkrijt erbij, want ze kunnen net zo goed op het plein iets schrijven als op een blaadje."
Juf Karin vertelt passievol: "Wat wil een leerkracht nou nog meer?"
Naast spellingsles krijgen de leerlingen in Beetsterzwaag ook rekenles, maar natuurlijk ook biologielessen. Dan gaan ze de natuur in en leren ze over planten en dieren. Vanaf nu komen daar nieuwe spullen bij: Karin Akkerman is de beste buitenlesjuf van Fryslân geworden en de school heeft daarom een compleet buitenlespakket gekregen.

Buitenlesplek

Als beste buitenlesjuf van Fryslân maakt ze ook kans op de titel 'Beste buitenlesleerkracht van Nederland'. Op 5 april hoort Akkerman of ze die prijs krijgt. De winnaar krijgt 2000 euro voor de aanleg van een buitenlesplek
De kinderen nemen de ouders ook mee naar buiten om te laten zien wat ze hebben geleerd.
Akkerman hoopt dat de lessen de kinderen motiveren om de spelcomputer te laten staan: "Ik hoop dat ze het mee naar huis nemen. Helemaal zeker ben je natuurlijk nooit."
Maar de signalen zijn positief: "Ik hoor wel van ouders dat de kinderen heel enthousiast zijn en dat ze vertellen over de dingen die ze hebben beleefd. De kinderen nemen de ouders ook mee naar buiten om te laten zien wat ze hebben geleerd."
Buitenlesjuf Karin bij de spellingsles © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De nominatie is volgens haar dan ook niet belangrijk, maar het is wel belangrijk dat de buitenles hierdoor meer aandacht krijgt.

Stoepkrijt als beste vriend

"Misschien vergeten we dat zo langzamerhand een beetje", zegt de juf, "Buiten zijn is zo goed voor de kinderen, maar ook voor de leerkracht. Dan ga je extra creatief over je les nadenken. Bedenk welke lesdoelen je hebt en bekijk wat je er buiten mee kunt doen. Stoepkrijt is je beste vriend, daar kun je heel veel mee."