Fries konvooi met hulpgoederen naar Moldavië: "Daar komen ook veel vluchtelingen"

47 ton aardappelen, 10 ton uien, bedden, matrassen, medicijnen. Een groep mensen onder leiding van twee Friezen brengt het allemaal naar Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.
Goederen in een van de vrachtwagens © Freerk Lautenbag
Een konvooi van verschillende vrachtwagens is zondagochtend vertrokken naar het land dat tussen Oekraïne en Roemenië ligt. De reis duurt meerdere dagen. Woensdag komen ze aan, verwacht Freerk Lautenbag, een van de initiatiefnemers.
"Tot nu toe gaat alles goed. Tot aan Roemenië valt het denk ik ook wel mee. Eenmaal daar moeten we maar zien hoe het verder gaat."

Vlakbij Odessa

Moldavië grenst aan de oostkant aan Oekraïne. De grote steden Odessa en Mykolaïv liggen relatief dichtbij.
Jeen Holwerda van het konvooi bij een tussenstop in Oostenrijk © Freerk Lautenbag
Lautenbag zette de actie op met Jeen Holwerda. Ze doen het uit naam van stichting Mensenkinderen. "Die detacheren vaak mensen in armere landen om de dorpen daar zelfvoorzienend te maken. Ik kwam in contact met Bram van Dijke van de stichting en zei: laten we proberen om daar hulptransporten naartoe te brengen."
Er komen ook 250.000 tot 300.000 vluchtelingen naar Moldavië.
Freerk Lautenbag
En hoezo Moldavië? "De meeste mensen gaan naar Polen. Dat is een EU-land en daar zijn de douaneformaliteiten veel gemakkelijker. Maar er komen ook 250.000 tot 300.000 vluchtelingen naar Moldavië."

Vier combinaties vol

De organisatie had heel wat voeten in de aarde, meer dan ze dachten. "Maar met hulp van heel veel mensen is er ontzettend veel ingezameld. Met dank aan een aantal sponsoren en akkerbouwers uit Slappeterp, Brantgum en de dorpen bij Jistrum en Eastermar. Zo hebben we vier complete combinaties tot het dak toe vol gekregen."
Het konvooi bij een tussenstop in Oostenrijk © Freerk Lautenbag
De reis duurt nog een aantal dagen. "De eindbestemming is Balti, de tweede stad van het land. En daarna nog acht losse adressen in Moldavië."