Monumentenwacht helpt eigenaren bij het verduurzamen van hun monument

Omdat veel eigenaren van monumenten wel willen verduurzamen, maar niet weten wat er wel of niet mag, komen Monumentenwacht en adviesbureau De Groene Grachten met een aanpak voor 120.000 monumenten.
"We zouden wel zonnepanelen op ons huis willen hebben, maar het is de vraag of dat mag":
Authentieke ramen, tochtige muren zonder isolatie of een oude schouw; eigenaren weten vaak niet waar ze moeten beginnen en hoe ze de monumentale waarde kunnen behouden. De aanpak van Monumentenwacht bestaat uit een gesprek aan tafel met online hulpmiddelen van het adviesbureau, dat opgericht is door Wubbo Ockels.

Hoge stookkosten

Experts hebben in tien jaar tijd gegevens verzameld en kennen de wet- en regelgeving bij gemeenten en van de subsidiemogelijkheden, zegt Monumentenwacht-directeur Eefje van Duin.
"Zij hebben verbinding gezocht met alle provinciale monumentenwachten. Zodat wij de kennis van onderhoud aan hun kennis van duurzaamheid kunnen koppelen voor onze abonnees."
Monumentenwachter met eigenaar bij het oude huis van Mata Hari © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Monumentenwachters zoals Wijtze Peenstra beginnen deze maand met bezoeken en onderzoeken. In Leeuwarden zoekt hij met de eigenaar van het oude Grytmanshuis uit 1645 een oplossing voor de hoge stookkosten.
Dat maakt het ook zo interessant om die mensen te helpen.
Monumentenwachter Wijtze Peenstra
"We werken enerzijds met de monumentale waarde, die we zoveel mogelijk in stand willen houden. Anderzijds met het drukken van exploitatiekosten. We begeven ons als Monumentenwacht een beetje in dat spanningsveld. Dat maakt het ook zo interessant om die mensen te helpen."

Geen zonnepanelen

De bewoners van het oude woonhuis van Mata Hari even verderop moeten ook flink stoken. Ze willen van Monumentenwacht weten of ze zonnepanelen kunnen plaatsen.
Volgens Peenstra krijgen ze daar geen toestemming voor. Een zonneboiler zou wel kunnen, meent hij. Een volledige energiescan van het huis met het torentje is nodig om een goed adviesrapport te krijgen.
Wel of geen zonnepanelen op het oude woonhuis van Mata Hari? © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Alle 120.000 monumenten in ons land moeten binnen drie jaar een verduurzamingsplan hebben, is het doel.