Collegepartijen Dantumadiel willen samen verder

De vier collegepartijen in Dantumadiel - Sociaal Links, ChristenUnie, Gemeentebelangen en SGP - kunnen ook de komende vier jaar het college vormen.
Daarover zijn de lijsttrekkers van alle partijen het eens geworden.
Het gemeentehuis van Dantumadiel © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Het zou betekenen dat de grootste partij bij de verkiezingen van 16 maart - het CDA - opnieuw buiten de boot zou vallen.
Volgens een gemeenschappelijk persbericht laat de uitslag van de verkiezingen zien dat een meerderheid van de inwoners wil dat Dantumadiel zelfstandig blijft. Daarom zou het voor de hand liggen dat het college in dezelfde samenstelling doorgaat.

Formateur Jelle Boerema

De vier collegepartijen hebben tien van de zeventien zetels in de raad, evenveel als de afgelopen vier jaar. Ze gaan nu met elkaar in gesprek over een coalitieakkoord. Dat gebeurt onder leiding van VVD'er Jelle Boerema, wethouder in Noardeast-Fryslân.
De lijsttrekkers van alle partijen hebben wel afgesproken dat het coalitieakkoord zo beperkt mogelijk wordt, "zodat er veel ruimte is voor een raadsbreed akkoord".

Zondagsrust

Naast de zelfstandigheid van de gemeente is de zondagsrust een van de onderwerpen op de agenda in Dantumadiel. Vijf kerken roepen het nieuw te vormen gemeentebestuur op om niet aan de zondagsrust te tornen.
In een brief vragen ze om geen voorstellen op te nemen over de winkeltijden tijdens de coalitie-onderhandelingen. De kerken zeggen dat het een goede zaak is dat er Dantumadiel nog sprake is van zondagsrust.

Twee informateurs in Ooststellingwerf

Maandag werd bekend dat de gemeente Ooststellingwerf twee informateurs heeft aangesteld. Het gaat om Jan Zwiers en Magda Berndsen.
Zwiers werd voorgedragen door OoststellingwerfsBelang. Die partij verloor twee zetels bij de verkiezingen, maar blijft met vijf zetels wel de grootste partij in de raad.
Jan Zwiers, een van de twee informateurs in Ooststellingwerf © ANP
Zwiers zit nu als wethouder in het zakencollege van Hoogeveen en hij is de wethouderskandidaat voor de VVD in Coevorden. Eerder was hij zes jaar wethouder voor een lokale partij in Coevorden.
De andere partijen in Ooststellingwerf hebben verschillende kandidaten voorgedragen. Uiteindelijk is het Magda Berndsen (D66) geworden. Zij heeft in de Tweede Kamer gezeten en was waarnemend burgemeester van Súdwest-Fryslân en Dongeradeel. Ze was eerder formateur in Almere.

Verschillende aanpakken

Een meerderheid van de Friese gemeentes heeft inmiddels een formateur, informateur of verkenner aangesteld (zie tabel hieronder).
In de gemeente Waadhoeke is inmiddels al een advies uitgegeven voor een nieuwe coalitie. Informateur Peter van der Voort raadt aan dat SAM, Gemeentebelangen en de FNP verder praten.

Stand van zaken per gemeente

Gemeente Status
Achtkarspelen Informateur aangesteld: Joop Atsma (CDA).
Ameland Veel ziekte. Partijen hopen samen een raadsagenda vast te kunnen stellen. Duurt waarschijnlijk nog een aantal weken.
Dantumadiel Eerst nog gesprekken. Begin of half april meer duidelijkheid.
De Fryske Marren Informateur aangesteld: Tytsy Willemsma (FNP).
Harlingen Informateur aangesteld: Erik de Groot (PvdA).
Heerenveen Informateur aangesteld: Ard van der Tuuk (PvdA).
Leeuwarden Informateur aangesteld: Peter den Oudsten (PvdA).
Noardeast-Fryslân Informateur aangesteld: Durk Durksz (FNP).
Ooststellingwerf Twee informateurs aangesteld: Jan Zwiers (VVD en lokaal) en Magda Berndsen (D66).
Opsterland Informateur aangesteld: Theunis Piersma (FNP).
Schiermonnikoog Wordt volgende week bekend.
Smallingerland Informateur aangesteld: Geart Benedictus (CDA).
Súdwest-Fryslân Informateur aangesteld: Hetty Janssen (PvdA).
Terschelling Partijleiders proberen er zonder informateur uit te komen.
Tytsjerksteradiel Informateurs voorgesteld: Hendrik ten Hoeve (FNP) en Anne Jochum de Vries (PvdA).
Vlieland Formateur aangesteld: Tom van Mourik (VVD).
Waadhoeke Advies Informateur Peter van der Voort (D66): coalitie SAM, Gemeentebelangen en FNP.
Weststellingwerf Verkenner aangesteld: Ger Jaarsma (VVD).