Súdwest-Fryslân wil leren van mensen met een kleine portemonnee

Meer mensen bij de Voedselbank, een daling van de koopkracht en hoge energiekosten: in Sneek is donderdag een speciale bijeenkomst over armoede en wat ertegen te doen is. Súdwest-Fryslân wil de uitkomsten meenemen in het beleid van de komende jaren.
Walter Loomeyer van de Filadelfia Pinkstergemeente © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Eén van de aanwezigen op de 'Samen sterk tegen armoede'-bijeenkomst zal uit eigen ervaring vertellen hoe je met een kleine portemonnee kunt en moet leven.

Steun voor mensen in nood

Ook Walter Loomeyer is bij de bijeenkomst. Hij heeft het druk. Niet alleen bij de Filiadelfia Pinkstergemeente, maar ook bij stichting De Schuilplaats helpt hij mensen in nood. In het gebouw aan het Kleinzand komen dagelijks zo'n twintig mensen die niet rond kunnen komen.
"Mensen raken in de armoede doordat ze hun baan verliezen, ziek worden of een relatie zien stranden. Het blijkt dat ze er bijna niet uitkomen", vertelt hij.
Bij de pinkstergemeente helpen ze mensen in nood © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Loomeyer ziet dat het probleem steeds groter wordt. De prijzen voor gas en elektriciteit waren al aan het stijgen en de oorlog in Oekraïne versterkt dat bovendien.
"Mensen moeten zuiniger aan doen, want de energienota is straks enkele honderden euro's hoger. Gelukkig is het mooi weer nu en kunnen ze de verwarming een paar graden lager zetten. Sommigen moeten met 40 euro per week rond zien te komen."
Walter Loomeyer van de Filadelfia Pinkstergemeente
Tussen de middag kunnen mensen bij Filadelfia eten krijgen. "Eigenlijk bij de Kopra, dat betekent koffie met een praatje. Iedereen is welkom. We helpen hier ook mensen met aanvragen voor kwijtschelding van schulden of bemiddelen met hulpverlenende instanties."
Loomeyer komt nare situaties tegen. "Een man van 38 jaar die al maanden op straat slaapt. Een schrijnend geval waarvoor geen kant en klare oplossing te bedenken is."