Ameland slaakt noodkreet vanwege personeelstekort: "Groter probleem dan ooit tevoren"

Ameland slaakt een noodkreet: de personeelstekorten voor de zomer lijken niet meer opgelost te kunnen worden. Er is al jaren een tekort aan personeel op het eiland, maar door corona is dat alleen maar groter geworden. Personeel is uitgestroomd en op het eiland zelf is het toerisme toegenomen.
Ameland slaakt een noodkreet vanwege personeelstekort:
"Nouja, aan het uitzicht ligt het niet", begint horecaondernemer Floris Oud zijn verhaal, terwijl hij een bakje koffie zet. Hij wijst met twee vingers naar buiten toe. Daar ligt het strand van Ameland in alle rust te wachten op een drukke zomer. De lentezon verwarmt een handjevol mensen dat door het zand loopt.
Vorig jaar was het erg druk op het eiland en konden de werknemers van Oud het niet meer bijbenen. Het paviljoen moest twee avonden per week dicht om alle werknemers rust te geven.
"Dat deed natuurlijk zeer", zegt Oud. "Je wilt zoveel mogelijk mensen bedienen en een goede tijd gunnen op Ameland. We hebben financieel een zware tijd achter de rug door de coronacrisis en die reserves houden op een gegeven moment ook op."
Horecaondernemer Floris Oud op Ameland © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Het enige wat je dan kunt doen is zoveel mogelijk dagen werken, maar de volledige week was geen optie meer", vertelt Oud. "Het is een bewuste keuze om twee avonden dicht te gaan. Je wilt je personeel niet over de klink jagen en ze moeten het vak leuk blijven vinden. Ze willen allemaal hard werken, maar op een gegeven moment houdt het op."
Floris Oud is horecaondernemer op Ameland
De horeca is niet de enige sector die met de problemen zit. Steeds meer sectoren op het eiland hebben last van het personeelstekort. "Wij kunnen zelf bij waddenvacatures op dit moment al 100 vacatures vullen", zegt Lars Visser. Zijn bedrijf helpt andere bedrijven bij het vullen van vacatures.
"In werkelijkheid zijn het er dan nog veel meer, want ik vertegenwoordig niet alle werkgevers", vertelt Visser. "Het wordt voor de komende maanden een echt probleem als alles ingevuld moet worden. Het hoogseizoen is er nog niet eens en het is nu al krap. Dit is een groter probleem dan ooit tevoren."

Problemen in de bouw

Als vacaturespecialist weet hij waar de pijn precies zit. Met name in de bouw worden de problemen groter en groter. Er wordt niet veel gebouwd op het eiland, maar er lopen wel wat projecten. "Dat zijn echte vakmensen en moeten dus opgeleid worden. Die trekken van het eiland en blijven daarna aan vaste wal wonen. Ze komen niet meer terug."
Lars Visser op Ameland © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bovendien speelt de woningkrapte op het eiland volgens hem een rol. "Het is ook een enorm probleem om de vakmensen naar het eiland te krijgen. We moeten ze woonruimte aanbieden, maar dat is er momenteel te weinig. Je ziet in heel Nederland dat de huizencrisis zorgt voor ontwrichting, maar hier heeft het ook direct een invloed op de andere sectoren. Er moeten woningen gebouwd worden."
Lars Visser over de problemen op Ameland
Woningbouw zou de oplossing voor het probleem kunnen zijn, maar zo simpel is dat niet. Ameland staat bekend om de rust en de natuur, daarom is de nieuwbouw steevast een punt van discussie. De Amelanders willen hun rust kunnen houden. Bovendien zou de drukte mogelijk voor een daling in toerisme kunnen zorgen.

Zelf appartementen bouwen

De gemeente discussieert er al jaren over, daarom zijn er steeds meer ondernemers die zelf een oplossing zoeken. "Ik had de mensen eerst over de vloer, maar die rek is er op een gegeven moment wel uit", zegt Roland Jeelof. Hij is eigenaar van een supermarkt in Nes en heeft daar vorig jaar nieuwe appartementen bij gebouwd.
De appartementen zijn alleen voor zijn werknemers bedoeld. Het is een grote investering die hij niet gauw terugverdient, de appartementen zijn maar de helft van het jaar bezet.
"Wij hebben gelukkig de luxe gehad om de appartementen te bouwen, maar dat is niet voor elke ondernemer het geval. Er zal dus gebouwd moeten worden door de gemeente", vindt ook Jeelof: "Al wordt dat een moeilijk iets."