liveblog | 17 maart 2022

OVERZICHT: FNP wint, CDA verliest, meeste coalities behouden meerderheid

In dit liveblog meldden we alle uitslagen en reacties over de gemeenteraadsverkiezingen.

  • De lokale partijen komen goed uit de verkiezingen, het CDA verliest terrein;
  • Op deze kaart staan de uitslagen van alle gemeentes;
  • Maandag worden de uitslagen officieel vastgesteld.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te lêzen.

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022, 03:26 uur
donderdag 17 maart 2022
03:26

Einde van dit liveblog

Hiermee komt er een einde aan dit liveblog. Om 06.00 uur praten we in het radioprogramma Fryslân fan 'e Moarn verder over de verkiezingen, en in de loop van de ochtend maakt Eric Ennema een analyse van de uitslag. Die is dan te lezen op de website en de app van Omrop Fryslân.

Bedankt voor het volgen.

02:33

Lokale partijen met afstand het grootst

De lokale partijen zijn de grootste winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Fryslân. In 10 van de 18 gemeenten is een lokale partij het grootst geworden. In 3 van die 10 gevallen gaat het om de FNP. In andere gemeenten waar de FNP meedeed, won die partij ook vaak. In totaal gaat de FNP van 39 naar 49 zetels, in alle gemeenten bij elkaar.

CDA en VVD verliezen

Het CDA verliest verder aan terrein in Fryslân. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen hadden de christendemocraten 81 raadszetels in Fryslân. Daar blijven nu waarschijnlijk 63 van over. De VVD verliest ook flink: die gaan van 46 naar 36. In tegenstelling tot de vorige verkiezingen is de VVD nu wel het grootst geworden in een gemeente: dat is Weststellingwerf, ook al verliezen ze daar een zetel.

Links stabiel

Het verlies voor de PvdA blijft in Fryslân beperkt, die partij gaat van 52 naar 48 zetels. De sociaaldemocraten zijn in vier gemeenten het grootst: Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Heerenveen en Harlingen. Het verlies van de PvdA wordt voor een deel gecompenseerd door de winst van GroenLinks: die gaan van 24 raadszetels naar 27.

De definitieve uitslagen worden maandag vastgesteld. Op onderstaande kaart alle voorlopige uitslagen. Is de kaart niet goed zichtbaar, klik dan hier:

01:51

Coalitie verliest meerderheid in zes gemeenten

In zes gemeenten is de huidige coalitie de meerderheid kwijt. Dat gaat om De Fryske Marren, Heerenveen, Opsterland, Súdwest-Fryslân, Vlieland en Terschelling.

De Fryske Marren

De Fryske Marren deed het de laattste jaren met een coälitie avan CDA, VVD, PvdA en GroenLinks. Daarvoor was het CDA, VVD en FNP, maar na onenigheid over zandwinning ontstond er een vertrouwensbreuk en ging de FNP de oppositie in. Die partij is nu de grootste geworden. De vier coälitiepartijen hebben nu 15 van de 31 zetels, en kunnen dus niet met een meerderheid verder.

Súdwest-Fryslân

In Súdwest-Fryslân is de coälitie, net als in De Fryske Marren, tussendoor veranderd. PvdA zat erin, maar viel er halverwege uit door 'botsende karakters' en 'onderling wantrouwen'. De nieuwe coalitie van CDA, VVD, GroenLinks em D66 houdt maar 15 van de 37 zetels over. De PvdA is de grote winnaar met acht zetels.

Vlieland en Terschelling

Op Vlieland vormenNieuw Liberaal en Groen Wit de coalitie. Die houden nu vier van de negen zetels over. Eén eiland oostelijker, op Terschelling, regeerden de PvdA en de VVD met zeven van de elf zetels. Daar blijven er vijf van over.

Heerenveen

In de gemeente Heerenveen blijft de PvdA de grootste, maar met coalitiepartners VVD en CDA kunnen ze nu geen meerderheid vormen. Met zijn drieën komen ze tot 14 van de 31 zetels.

Opsterland

Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie hadden de kleinst mogelijke meerderheid in Opsterland: 11 van de 21 zetels. De eerste partij blijft de grootste, maar verliest wel een zetel. Daardoor is de coalitie ook de meerderheid kwijt.

woensdag 16 maart 2022
00:52

Alle uitslagen bekend, PvdA grootste in Heerenveen

Heerenveen is de laatste gemeente van Fryslân die de uitslag doorgeeft. Volgens een medewerker van de gemeente was er één stembureau waar op gewacht moest worden, voordat de uitslag compleet was.

De PvdA is de grootste partij gebleven, en pakt er zelfs een zetel bij. Heerenveen Lokaal is de grootste winnaar, en komt met drie zetels in de raad.

00:27

Buma: Oudste stembusmedewerker was 89 jaar oud

De oudste medewerker van een stembureau was 89 jaar oud. Dat zegt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. Hij complimenteerde alle vrijwilligers, maar deze in het bijzonder. "Hij deed het al voor de 56e keer. Het zal ook wel de laatste keer geweest zijn."

00:17

FNP de grootste in Tytsjerksteradiel

De FNP is de grootste partij in Tytsjerksteradiel. Freddy de Haan van de FNP is 'dwars door alles heen'.