MCL zet ziekenhuisgebouw in Harlingen te koop, zorg verdwijnt deels

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden wil af van de vestiging in Harlingen. Het gebouw aan de Achlumerdijk is te groot en daarom ook te duur. Het betekent niet dat het MCL uit Harlingen verdwijnt. De zorg blijft, maar een deel van de poliklinische ingrepen die nu nog worden gedaan, verdwijnen wel.
© Omrop Fryslan
Er wordt nu gekeken welke behandelingen er nog wel kunnen plaatsvinden in Harlingen. Sommige behandelingen worden geconcentreerd in Leeuwarden. Het gaat dan om zorg waar in Harlingen niet genoeg vraag naar is, maar waar wel dure apparatuur voor nodig is. De kosten voor het onderhoud zijn te hoog en het is niet meer rendabel. Dat geldt ook voor een poliklinische operatiekamer.
"Dat is maatschappelijk niet uit te leggen", zegt woordvoerder Gerard Akkerman. "Het gaat om gemeenschapsgeld en daar moeten wij rekenschap over afleggen." Er wordt nu onderzocht welke medisch specialistische zorg behouden kan worden voor Harlingen. Het is dan ook beslist niet de bedoeling om uit Harlingen weg te gaan. "Nee, zeker niet. We blijven, alleen willen we kleiner."
© Omrop Fryslan
Het gebouw, het voormalige Oranjeoord, dat dateert uit 1975, moet nog in de verkoop. Dat gebeurt de komende weken. Het MCL wil het gebouw het liefst verkopen en dan de onderste etage terughuren. In het gebouw en het zorgplein zitten ook andere gebruikers. Het MCL heeft de voorkeur dat ook die daar blijven zitten.
In Harlingen ging het gerucht dat het gebouw al was verkocht. Daar is absoluut geen sprake van, laat het MCL weten. Projectontwikkelaar Wopke Klaver zou er oren naar hebben. Hij bevestigt dat hij in het verleden gesprekken heeft gehad met de directie van het MCL. Klaver heeft grond naast het oude ziekenhuis en wilde daar zorgwoningen bouwen. Die gesprekken liepen op niets uit. Klaver wacht nieuwsgierig af wat er nu op de markt komt en of hij daar wat mee kan als projectontwikkelaar.