Thialf neemt met groot spektakel afscheid van 'legendes' Kramer en Wüst

Thialf heeft zaterdag met veel bombarie afscheid genomen van Sven Kramer en Ireen Wüst. Van over de hele wereld kwamen complimenten en bedankjes voor de schaatsers, die hun lange en vooral succesvolle carrières beëindigden.
VIDEO: Afscheid Wüst en Kramer
"Alleen met je voornaam door het leven, dan heb je wat bijzonders gedaan", zo vatte minister-president Mark Rutte de prestaties van de twee samen. Van alle kanten kregen Kramer en Wüst de complimenten.
IOC-voorzitter Thomas Bach noemde de twee 'echte legendes', de KNSB vindt ze rolmodellen en ook hun collega-schaatsers hadden eigenlijk alleen maar positieve woorden.
Antoinette de Jong zat met Sven Kramer en Ireen Wust in de ploeg
"Ze heeft natuurlijk een prachtige carrière gehad", zegt Antoinette de Jong over haar oud-ploeggenote. "Ik heb veel van haar geleerd. Natuurlijk ook wel eens niet leuke dingen, maar dat maakt je de schaatser en de persoon die je nu bent."
"We hebben veel aan elkaar gehad, ook in de wedstrijden", vertelt De Jong. "Als wij tegen elkaar schaatsten haalden we het beste uit onszelf omdat je niet wil verliezen."

'Hij wil iedereen helpen'

De laatste jaren reed De Jong in dezelfde ploeg als Kramer. Als zorgde dat wel eens voor ergernissen. "Hij heeft ook wel dingen die hij zet, dat ik denk: Sven dat hoefde niet."
Toch heeft De Jong ook van Kramer veel geleerd. "Ook toen ik nog niet bij hem in de ploeg zat. Hij wil iedereen helpen, dat is als klein meisje wel bijzonder."
Femke Kok heeft veel geleerd van ploeggenote Ireen Wüst
"Echt niet normaal, wat Ireen allemaal gepresteerd heeft", zo zegt Femke Kok. "Het is gewoon zo'n eer dat ik bij haar in de ploeg heb gezeten." Ik kan super veel van haar leren, maar het is ook altijd hartstikke gezellig."
Afscheid nemen zal dan ook lastig worden. "We hebben een heel goeie klik, we gaan haar gewoon heel erg missen. We kunnen de ploeg zonder haar nog niet voorstellen."
Ze verwacht dat er niet snel weer iemand met prestaties als Kramer en Wüst zal opstaan. "Als iemand hun ooit nog wil overtreffen, dat zal bijna onmogelijk worden."
Jorrit Bergsma heeft diep respect voor concurrent Sven Kramer
Aldeboanster Jorrit Bergsma is Kramer door de jaren heen vaak tegengekomen. "We hebben veel duels uitgevochten", blikt Bergsma terug. "Mooie tijden. Je kunt zeggen dat het vervelend is dat je in het tijdperk-Sven schaatst, maar ik heb hem ook een paar keer verslagen, dat is ook wat waard."
Maar Kramer verslaan gebeurde hem niet zo vaak, vertelt Bergsma. "Het is een op-en-top vakman, al helemaal op de vijf kilometer was hij vaak verreweg de beste."
Ireen Wüst na haar afscheid:
Voor Ireen Wüst was het zaterdag hoogtepunt na hoogtepunt. En dat begon meteen al, vertelt ze. "In een uitverkocht Thialf, na twee jaar weer, een 1.500 meter rijden. En dan zó aangekondigd worden dat ik al een staande ovatie kreeg voordat ik überhaupt gestart heb, dat is kippenvel. Het was van de ene verbazing in de ander."
Schaatsen zoals ze normaal gesproken doet zat er dan ook niet in. "Toen ik die staande ovatie kreeg, dacht ik: ik kan net zo goed weer op het bankje gaan zitten en 1.500 meter huilen want dit wordt 'm niet", lacht Wüst. De knop ging snel om. "Ik dacht: ik geniet gewoon van het geluid in de bochten."

Vakantie

Ze heeft voor de komende tijd nog niet veel plannen. "Vakantie, en dan zien we wel. Ik heb genoeg gesprekken gevoerd, maar ik ga vooral rust houden en dan op een moment dat het mij uitkomt beslissen wat ik ga doen."
Sven Kramer wilde niet voor de camera's van Omrop Fryslân reageren op zijn afscheid.