Hotel Galamadammen in Koudum wordt gereed gemaakt als opvang voor vluchtelingen

In Koudum zijn ze druk bezig om 150 plekken te realiseren in het voormalige Hotel Galamadammen. Het wordt de eerste opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Súdwest-Fryslân.
Hotel Galamadammen in Koudum © Google Streetview
Het hotel staat al twee jaar leeg, dus er moet eerst goed worden schoongemaakt. "Het is wat verstoft, maar het zijn prachtige ruime kamers en het is een mooie locatie", zegt burgemeester Jannewietske de Vries.
"Het is gekikt voor opvang van gezinnen, met veel privacy. Het zijn twee persoonskamers en met een stapelbed kun je er een gezin in kwijt." Er is ook ruimte voor vermaak, met een biljart en er staat een piano.
"Iedereen is nu een bijdrage aan het leveren en dat is fantastisch om te zien. De gemeente start de opvang op en daarna wordt het werk uitbesteed. De eerste contacten daarvoor zijn al gelegd." Voor de kosten komt een vergoeding van het Rijk.

Andere locaties

Na Koudum kijkt de gemeente ook naar andere vergelijkbare locaties. "Die maken we later bekend. We kijken vooral naar plekken waar mensen langer kunnen blijven. Zoals in Koudum, ze kunnen er wel een halfjaar tot een jaar verblijven."
De eerste opvang kan in sporthallen zijn of bij mensen thuis, maar ze moeten ook doorstromen. De burgemeester doet nog een oproep: "Als particulieren vluchtelingen thuis opvangen, geef dat aan de gemeente door. Dan weten we wie waar is. In een opvang kunnen mensen medische zorg en onderwijs krijgen."
Jannewietske de Vries en Egbert de Boer
Ook in Twijzel zijn ze verschillende gebouwen aan het klaar maken voor 70 mensen, in Hotel Appelscha is ruimte voor 40 en in herberg Oer 't Hout in Grou hebben ze 170 plekken.
Eigenaar Egbert de Boer van Oer 't Hout wachtte vrijdag nog op de eerste vluchtelingen. "We hebben contact met de gemeente en die zei dat ze nog onderweg waren. We zijn er klaar voor, het gebouw is klaar. De mensen en de keuken ook."