De concurrent, de coach en de ploeggenoot over de carrière van Sven Kramer

De lange en imposante carrière van Sven Kramer komt zaterdag ten einde. Hij krijgt een afscheid in een vol Thialf. We kijken terug op de carrière van Kramer met drie betrokkenen.
Drie oud-schaatsers over hun momenten in de carrière van Sven:

Jan-Hessel Boermans

Jan-Hessel Boermans is een jaar of tien, elf als hij gaat schaatsen. Hij kan het wel aardig en komt op het ijs regelmatig een Sven Kramer tegen. Sterker nog: Boermans verslaat de man uit Oudeschoot best weleens bij wedstrijden.
Hoe ouder ze worden, hoe meer de verhoudingen ook veranderen. Kramer wordt beter en beter en de ontwikkeling van Boermans stagneert. Hij stopt er op zijn 21ste mee en ziet dat zijn voormalige concurrent, waarmee hij ook op het CIOS zat, de wereld verovert als schaatser.
Jan-Hessel Boermans schaatste in de jeugd met Sven Kramer:

Geert Kuiper

De man die de beginjaren van Kramer begeleidt als coach is Geert Kuiper. Hij komt, mede op voorspraak van Kramer, terug als coach bij de TVM-ploeg. Beide mannen beleven veel successen. Maar ook bij de beruchte verkeerde wissel hebben ze met elkaar te maken.
Voordat ze op het ijs met elkaar werken, weten ze elkaar ook al te vinden. Kuiper is een oud-schaatser en kent Yep, de vader van Sven, heel goed. Op jonge leeftijd komt Sven al bij Kuiper met zijn materiaal. Het is het begin van een lange carrière waarin ze met elkaar werken.
Geert Kuiper was een groot deel van zijn carrière coach van Sven Kramer:

Douwe de Vries

In de laatste jaren van Kramers schaatscarrière trekt hij veel op met Douwe de Vries. Die komt in 2014 bij de TVM-ploeg, waar Kramer bij rijdt. Later blijven ze ook bij Jumbo-Visma ploeggenoten. Maar dat niet alleen, op het ijs zijn het ook concurrenten. Al is Kramer wel succesvoller dan De Vries.
Samen behalen ze ook successen, zoals op het wereldkampioenschap afstanden van 2020. Daar worden ze samen met Marcel Bosker wereldkampioen op de ploegenachtervolging.
Buiten de ijsbanen groeien ze uit tot vrienden. De Vries is nu bijvoorbeeld ook directeur van de Sven Kramer Academy, de schaatsschool waar Kramer zijn naam aan verbonden heeft.
Douwe de Vries maakte de laatste jaren van Sven Kramer mee: