liveblog | 7 maart 2022

Landelijk ruim 106 miljoen opgehaald: dit was de Friese actiedag voor Giro555

Vandaag is de landelijke actiedag om op Giro555 geld op te halen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Volg de acties in Fryslân.

  • Meld acties aan bij: redaksje@omropfryslan.nl;
  • Leerlingen in Kollum zamelen statiegeldflessen in voor Oekraïne;
  • Acties van leerlingen op scholengemeenschap Simon Vestdijk;
  • Leerlingen in Noordoost-Fryslân verkopen zonnebloempitjes.

Dit liveblog is der ek yn it Frysk.

Laatst bijgewerkt: 7 maart 2022, 23:00 uur
23:00

Einde van de liveblog: landelijk meer dan 106 miljoen opgehaald

Met de landelijke actiedag is tot nu toe 106 miljoen euro opgehaald, zo is net bekend gemaakt aan het einde van de uitzending Samen in actie voor Oekraïne.
Tot zover deze blog over de actiedag voor Giro555, waarmee geld in wordt gezameld voor Oekraïne. Het einde van deze dag betekent niet het einde van de actie: al het geld en alle steun is nog welkom. Voor nu dank voor het volgen en blijf vooral het nieuws over de Friese acties en Friezen in Oekraïne volgen bij Omrop Fryslân.
20:29

De Jouster Toer in blauw-geel

De Jouster Toer in de kleuren van Oekraïne © Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
In Joure is in de Midstraat de Jouster Toer in blauw-geel licht gezet, de kleuren reizen gemeente De Fryske Marren door als steun voor Oekraïne.
Een vrouw maakt een foto van de Toer: "Hij gaat op de familie-app. Dat ook Joure een steentje bijdraagt. Ik vind het fantastisch dat er overal van die acties zijn. Ik werk zelf in Harlingen op de Simon Vestdijk, daar was Piet Paulusma en de kinderen hadden allerlei acties. Al die spontane acties zijn geweldig."
Verslaggever Willem Vermeltfoort in de Midstraat
"Wij vinden het wel mooi en goed", zegt een jonge voorbijganger. Ook zijn 8-jarige zusje is onder de indruk: "Heel cool en goed van Joure dat ze die hebben gedaan. Ik vind het gewoon super leuk en goed. En ik volg het nieuws ook elke dag. Ik hoor soms op de radio dongen en ik vind het best wel stom wat Rusland doet en Poetin is heel eigenwijs. Ik was al bang voor oorlog, nu ben ik er toch wel mee bezig dat ze ons niet kunnen aanvallen."
20:19

'Jarje foar Oekraïne'

Jelle Bouma en zijn vriendin Hendrika Smid zetten zich op een bijzondere manier in: zij gieren voor Oekraïne. Ze laten zich sponsoren voor iedere bak die ze vandaag over het land rijden. Familie, vrienden en bekenden hebben de actie gesteund, laat de familie Bouma weten.
'Jarje foar Oekraïne':
19:29

Tussenstand op 40 miljoen euro

Zojuist is bekend geworden dat de teller van de landelijke Giro555-actie op dit moment op zeker 40 miljoen staat. Daarna is het nog niet gedaan, want om 20.30 uur begint op NPO, SBS en RTL een gezamenlijk televisieprogramma onder de naam Samen in actie voor Oekraïne. Daar zijn tot 23.00 uur allerlei acties te zien.
19:29

Oproep van burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke

18:34

Schiermonnikoog steunt met 2 euro per inwoner