Frustratie over mogelijk uitstel WK shorttrack: "Ongelooflijk lastige zaken"

Het wereldkampioenschap shorttrack dat over tweeënhalve week zou plaatvinden in het Canadese Montreal wordt mogelijk uitgesteld. Dat heeft de internationale schaatsbond ISU bekend gemaakt.
© Orange Pictures
Dat de ISU het WK overweegt uit te stellen, heeft te maken met 'de ontwikkelingen in de wereld', zo schrijft de schaatsbond. Daarmee doelt de schaatsbond op de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.
Niet alle schaatsers konden naar Canada komen, omdat niet alle vaccins daar geaccepteerd worden. Een andere locatie vinden op zo'n korte termijn was niet mogelijk. Doordat de Russische shorttrackers door de oorlog nu niet mee mogen doen, kan het toch in Canada. Maar mogelijk nu begin april, in plaats van 18, 19 en 20 maart.
Jeroen Otter baalt dat de ISU dit zo laat bekend maakt. "Ik wil duidelijkheid over wanneer het is", zegt de shorttrackbondscoach. "Nu is het gissen. Kom nou eerst eens met het concrete plan wanneer en op welke voorwaarden en dan kunnen wij een plan schrijven", is zijn oproep aan de ISU.
Als het echt uitgesteld wordt tot het tweede weekend van april, heb je geen ijs meer in Nederland.
Jeroen Otter
De shorttrackers zijn teleurgesteld dat ze nu niet weten waar ze aan toen zijn, zegt Otter. Bovendien zijn er ook praktische problemen. Zo is het maar de vraag of er langer getraind kan worden in Thialf. Otter: "Als het echt uitgesteld wordt tot het tweede weekend van april, heb je geen ijs meer in Nederland. Het zijn ongelooflijk lastige zaken en het heeft heel veel consequenties."
Otter hoopt dat er na het weekend meer duidelijkheid komt. De bondscoach had voor het WK nog geen selectie bekend gemaakt. Mogelijk wordt het toernooi het laatste kunststukje van Daan Breeuwsma. Hij stopt na dit seizoen met shorttracken.