Steeds meer wormetende vogels op bezoek in Fries deel van de Waddenzee

Het Nederlandse deel van de Waddenzee wordt steeds populairder bij vogelsoorten die wormen eten. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de trends van vogels in het internationale waddengebied.
Veel vogels die wormen eten, doen het vooral in de Friese Waddenzee goed:
Dat vogels zoals de rosse grutto hier massaal op doorreis zijn, komt dus omdat er nogal wat wormachtige soorten te vinden zijn op ons Wad. En dat komt doordat het Wad hier nog steeds ophoogt met slijk en zand waarin die wormen zitten.
Bij bodemonderzoek in het Wad worden vooral voor de Friese kust grote concentraties wormachtige soorten gevonden. Ook de bergeend en de tureluur profiteren daarvan. Het gaat goed met veel eendensoorten, afgezien van de wilde eend en de eidereend.
Veel soorten die in arctische gebieden broeden en het Wad gebruiken om te overwinteren of door heen te trekken, staan nog steeds onder druk.
Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er zijn ook lichtpuntjes, zegt Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek: "Wij zien wel dat het aantal soorten dat negatieve trends laat zien waar de aantallen van afnemen dat dat een beetje tot stilstand is gekomen. Er zijn nu toch wat meer soorten die een positieve trend laten zien."
Dan gaat onder andere om de kanoet.