Grote brand Dokkum: kringloopwinkel afgebrand, wooncomplex ontruimd

In Dokkum zijn een kringloopwinkel en een hengelsportzaak aan de Wâlddyk verloren gegaan bij een uitslaande brand. Een nabijgelegen appartementencomplex aan de Houtkolk moest worden ontruimd.
Woontoren in Dokkum ontruimd na uitslaande brand
De eerste melding van de brand in de loods van De Sneuper, die met de achterkant aan het water van de Dokkumer Ee Iigt, kwam zaterdagnacht om tien voor twaalf. Met veel materieel is het gelukt om het vuur om half drie onder controle te krijgen.

Geen gewonden

Er is niemand gewond geraakt bij de brand. Wel zijn twee auto's uitgebrand en hebben een aantal andere auto's die geparkeerd stonden bij het appartementengebouw grote schade.
De rook trok over een nabijgelegen appartementencomplex dat door de brandweer nat werd gehouden. Door de hitte zijn daar een aantal ramen geknapt. De 35 voornamelijk al wat oudere bewoners zijn eerst overgebracht naar het politiebureau. Daarvan hebben 29 overnacht in hotel De Abdij. Zij konden zondagochtend weer na huis toe.
Omdat de brand niet ver van een woonwijk af was, kwam er veel publiek op af. Er is meteen opgeschaald naar grote brand. Verder is er ook een NL-Alert uitgegaan voor de overlast door de rook.

Grote loods

"Het is een grote loods van zo'n vijftien bij dertig meter", zegt brandweerwoordvoerder Marko Kinderman. Bij het bluswerk is flink wat materieel ingezet: vier tankautospuiten, een hoogwerker en een groot watertransport.
Marko Kinderman, woordvoerder brandweer
De brandweer is de hele nacht nog aan het nablussen geweest. Een mobiele kraan heeft de gevels van de loods neergehaald. Over de oorzaak van de brand is tot dusver nog niets bekend.