Van der Molen wil Rusland van bankensysteem uitsluiten: "Maar wel in overeenstemming"

De sancties tegen Rusland voor de inval in Oekraïne moeten strenger, vindt het Friese Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA). Wat hem betreft moet Rusland ook uitgesloten worden van het Europese betaalsysteem SWIFT.
Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA) © ANP
Van der Molen vindt het een uitzonderlijke situatie. "Maar als Europa geen vuist maakt, dan zijn we aan Rusland overgeleverd."
Maar uitsluiting van het Europese betaalsysteem is niet onderdeel van het sanctiepakket dat er nu ligt, want een aantal Europese lidstaten is bang dat Rusland dan stopt met het leveren van bijvoorbeeld gas, en dat maakt de gevolgen voor de economie te groot.

Eensgezind een vuist maken

"Het is goed dat we eenstemmig blijven, dat zal ook moeten als je een vuist tegen Poetin wilt maken. Maar ik vind wel dat er een schepje bovenop moet. Dan is de eerste stap uitsluiting van het bankensysteem. Dan raak je Rusland economisch gewoon heel hard."
Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA)
Toch begrijpt Van der Molen de gelijkgestemdheid ook wel, want Rusland voert de druk op Europa op. "Dus er mag wat ons betreft iets meer, maar het moet wel samen. Je moet de veiligheid niet op het spel zetten."
Als wij de rechtsorde in Europa samen niet hoog houden, waar komen we dan uit?
Harry van der Molen
Dat economische sancties onszelf ook zullen treffen, ziet Van der Molen als een feit. "Het gaat wat met de prijzen doen. In 2015 met de inval in de Krim hebben we de sancties op vooral agrarisch gebied gemerkt, omdat Nederland een grote exporteur is. Maar niets doen kan ook niet. Als wij de rechtsorde in Europa samen niet hoog houden, waar komen we dan uit?"