Provincie over contracten met Gazprom: "We moeten boter bij de vis doen"

De provincie, Wetterskip Fryslân en 17 van de 18 Friese gemeenten hebben een contract bij het Russische aardgasbedrijf Gazprom, dat voor meer dan de helft in handen is van de Russische staat. Gedeputeerde Sietske Poepjes wil goed kijken naar de contracten met het aardgasbedrijf.
© Omrop Fryslân
Met de energie van Gazprom kan de provincie bijvoorbeeld de lantarenpalen op de weg aanhouden, maar het wordt in Nederland ook gebruikt voor het verwarmen van huizen. "We hebben dat met elkaar altijd ingekocht", zegt Poepjes. "Dat zette je dan Europees-technisch op de markt, je kon je daar op inschrijven. Tot nu toe heeft Gazprom het contract gekregen."
Vanwege de Russische inval in Oekraïne willen de Europese Unie en Nederland minder handel met Rusland. "Dan hebben we hier wel een probleem", zegt Poepjes daarover. Volgens haar moet worden uitgezocht of Nederland onder het contract met het Russische bedrijf uit kan komen. Poepjes: "Vaak zitten en clausule bij een contract dat je er onder uit kunt. Er moet dan vaak sprake zijn van echte oorlogsdreiging; dat is er nu wel."
Wij volgen de regering in sancties naar Rusland, en zullen onderzoeken wat onze exacte juridische positie is.
Sietske Poepjes over de contracten met het Russische Gazprom
"We gaan naar die contracten kijken en overleggen met de regering: 'Wat gaat Nederland doen tegenover Rusland, wat is wijsheid?' De komende dagen hebben we hier veel huiswerk van", zegt de gedeputeerde. "Wij volgen de regering in sancties naar Rusland, en zullen onderzoeken wat onze exacte juridische positie is."

Gas ergens anders vandaan

Het is belangrijk dat het gas in de toekomst van andere plekken komt. "Dan zit je ook weer met het probleem: moet dat dan uit Groningen komen, want dat is ook niet zo mooi. Er zijn gelukkig ook nog andere landen waar gas vandaan kan worden gehaald, zoals Noorwegen. Amerika wordt ook steeds actiever op dat gebied. Het is noodzakelijk dat we dat uitzoeken, we moeten niet in de kou of het donker zitten", zegt Poepjes.
Toch vindt ze het ook belangrijk dat er sancties komen tegen Rusland. "We moeten achter onze regering staan als een bepaald land wordt geboycot."
Het contract met Gazprom zou ook al tot december 2023 duren. Dat was al een poos voor de inval besproken door het college. "We hebben besloten dat we überhaupt onze energie bij andere mensen vandaan zouden halen. Bij de energiecorporaties en van zonnepaneelvelden, zodat je minder afhankelijk bent van niet-Friezen."
In Rusland zijn ze niet echt onder de indruk van Fryslân, maar al die kleine overheden in heel Europa zijn bij elkaar opgeteld een grote handelspartner voor Rusland.
Sietske Poepjes
"Ik weet ook wel: in Rusland zijn ze niet echt onder de indruk van Provincie Fryslân", zegt Poepjes. "Maar daar gaat het niet om. Al die kleine overheden in heel Europa zijn bij elkaar opgeteld een grote handelspartner voor Rusland."
Dat er nu intussen ook een petitie is opgezet om de handel in gas met Rusland te verbreken, steunt Poepjes daarom ook. "Zowel als bestuurder als burger van Nederland en Fryslân. Uiteindelijk gaat het altijd om geld, dat is de plek waar je hen het beste kunt raken. Oekraïners hebben niet zo veel aan lieve tweets van ons, wij moeten ook boter bij de vis doen."
Sietske Poepjes over de contracten met aardgasbedrijf Gazprom