Drukte bij Vogelhelling in Ureterp: vogels in de stress vanwege het stormweer

Vogelopvangplekken in heel Nederland zitten zo goed als vol met stormslachtoffers. De Fûgelhelling in Ureterp vangt dieren op uit Fryslân, maar ook uit Noord-Holland en Groningen.
Bekijk hier hoe ze in Ureterp vogels wassen en beter maken
Door de stormen van het afgelopen weekend zijn veel watervogels het land opgewaaid. Het gevolg is dat ze niet meer op eigen kracht kunnen vliegen.
Om de vogels weer beter te maken, krijgen ze in Ureterp voedsel en worden ze gewassen. Hetty Sinnema heeft het er druk mee, vertelt ze terwijl ze een fuut aan het wassen is. "Als deze vogels op het droge komen, dan raken ze onderkoeld en in het ernstigste geval krijgen ze dan longontsteking. Daar kunnen ze aan overlijden."
Eén van de futen © Omrop Fryslân
Ze zag de drukte niet aankomen. "En het duurt al een week of twee. We hebben zelfs vogels gekregen uit de opvangen van Haarlem en Krommenie, want daar hadden ze er geen plaats meer voor. Afgelopen week hadden we al een stuk of zestien binnen, daar zijn nu weer veertien bijgekomen. En dat komt bovenop wat we zelf al hadden."
De meeste vogels overleefden één storm nog wel, maar een tweede er meteen achteraan maakt het een lastig verhaal.
Hetty Sinnema
"Zo druk als nu hebben we het nog niet eerder meegemaakt", vertelt Sinnema. "Dit was natuurlijk ook een uitzonderlijk harde storm, met meteen daarna weer één. De meeste vogels overleven één storm nog wel, maar een tweede daar meteen achteraan maakt het een lastig verhaal."
Sinnema hoopt daarom dat het de komende dagen iets rustiger blijft. "We hopen dat we de komende dagen wat minder vogels binnenkrijgen. Dan kunnen we eerst deze vogels helemaal het proces doorhelpen, voordat we weer nieuwe vogels krijgen."
Hetty Sinnema © Omrop Fryslân
Een andere groep vogels komt uit Groningen. Dat gaat om een stel roeken: die zijn uit een boom gevallen. "Je zou zeggen dat ze dan wel wegvliegen, maar ik denk dat ze verstijfd van de angst zijn blijven zitten. Ze wisten niet meer wat ze moesten doen. Een heel aantal is te pletter gevallen. En de enkelingen die hier zijn gebracht, hadden gebroken botten."
Ze hebben daarom de meeste vogels laten inslapen. "Heel triest, heel vervelend. Dat is natuurgeweld."

"Daar doe je het voor"

Met de meeste vogels in Ureterp gaat het echter weer goed, vertelt Sinnema. "De eerste vogels worden donderdag weer losgelaten, die zien er goed uit en hoeven hier dus niet langer te blijven. Dan maken ze ruimte voor de volgende groep, die kunnen dan na een paar dagen ook weer naar buiten toe. Daar doe je het voor."