Kust wordt nog steeds extra in de gaten gehouden

Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de kust van onder andere Fryslân dinsdag nog extra in de gaten. Er wordt opnieuw een krachtige zuidwesterwind verwacht, met windkracht 6.
Hoog water in de Waddenzee afgelopen week © Kappers Media
Duinen en zeeweringen hebben de afgelopen dagen al schade opgelopen door de stormen Dudley, Eunice en Franklin. Waterschappen zijn ook dinsdag nog druk bezig met het herstellen van de schade.
Het waterpeil in onder andere het IJsselmeer staat nog hoog. Vooral de noordelijke provincies, waaronder Fryslân, hebben te maken met wateroverlast. De sloten staan vol en het regenwater komt maar moeizaam weg. De gemalen draaien op volle kracht om het water verder af te voeren, daardoor neemt de waterstand in het IJsselmeer nog meer toe.
Niet alleen in Fryslân zijn de waterbeheerders extra alert. Dat geldt ook voor Noord- en Zuid-Holland en Groningen. Grote problemen worden er niet verwacht.

Vaker problemen

Eind januari zorgde storm Corrie ook al voor hoog water, schade en duinafslag. Afgelopen week stelde Wetterskip Fryslân dijkbewaking in tussen Zurich en Zwarte Haan vanwege de hoge waterstand.