liveblog | 22 februari 2022

Coronanieuws 22 februari: Landelijk 34.638 nieuwe besmettingen | NEF verlengt regeling terrasuitbreiding

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • In het noorden worden in verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld;
  • Dinsdag zijn er 1.733 coronabesmettingen in Fryslân gemeld;
  • Gemeente Noardeast-Fryslân verlengt tijdelijke regeling terrasuitbreiding;
  • Het aantal overnachtingen in Fryslân lag in 2021 op hetzelfde niveau als voor de crisis;
  • Er liggen maandag 42 mensen met COVID-19 in de Friese ziekenhuizen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2022, 22:27 uur
22:27

Einde van de liveblog

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Bedankt voor het volgen en tot morgen.
17:53

Raad van State: tijdelijke coronawet kan niet veel langer verlengd worden

Het moment komt dichterbij waarop de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State in een nieuw advies.
De Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Hij loopt ten minste tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven hem nog tot 1 juni te willen verlengen. De raad heeft wel begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ook wanneer er geen sprake meer is van een crisissituatie. "De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie."
Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid (Wpm) "zo snel mogelijk" worden aangepast, zodat de tijdelijke wet niet meer nodig is.
17:30

Meeste coronagevallen worden in het noorden vastgesteld

In het noorden worden in verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld. Volgens het RIVM komt dat doordat de noordelijke provincies de afgelopen tijd juist de minste besmettingen hadden. Andere delen van het land hadden in de afgelopen maanden veel positieve testen en daar zijn nu meer mensen immuun voor het coronavirus.
Volgens berekeningen van het RIVM was afgelopen week in Fryslân één op de veertig mensen besmet met het coronavirus. Rotterdam-Rijnmond had in verhouding de minste besmettingen. Daar gaat het om één op de tachtig mensen.
16:55

Steeds minder mensen halen boosterprik

Nog altijd daalt het aantal mensen dat de boosterprik tegen het coronavirus haalt. In de afgelopen week kregen bijna 65.000 mensen zo'n inenting, die de afweer tegen het coronavirus moet versterken. Dat is het laagste aantal sinds november.
Een maand geleden werden meer dan een miljoen nieuwe boosterprikken per week gezet. In totaal hebben nu bijna 8,8 miljoen volwassenen een oppepprik gehaald. Dat is 61,5 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.
16:24

Reproductiegetal op laagste niveau sinds juli

Het coronavirus verspreidt steeds minder snel. Het reproductiegetal is gedaald naar 0,83, dat betekent dat elke 100 besmette personen gemiddeld 83 andere mensen besmetten. Dat betekent dat het aantal besmettingen na verloop van tijd afneemt.
Vorig jaar in juli was het reproductiegetal op zijn hoogst: in de 'dansen met Janssen'-besmettingsgolf kwam het reproductiegetal op 3,02 uit.
16:09

Aantal besmettingen loopt snel terug, ook minder ziekenhuisopnames

De omikrongolf van het coronavirus zwakt snel af. In de afgelopen week zijn 310.144 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is ook het laagste weektotaal in vijf weken tijd.
Het aantal positieve tests daalt voor de tweede week op rij. "De daling in de besmettingsgolf lijkt ingezet", concludeert het RIVM dan ook.
In de afgelopen week belandden 1214 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus onder de leden. Dat is 12 procent minder dan een week eerder.