Olympische carrière Wüst klaar: "Over vier jaar ga ik lekker aanmoedigen"

Ze had graag haar laatste olympische rit opnieuw willen schaatsen. De 1.000 meter van Ireen Wüst liep niet naar tevredenheid. "Vooral de eerste vijftig meter zat vol met missers."
Ireen Wüst na haar laatste olympische meters © Orange Pictures
Wüst eindigde als zesde en zag de medailles gaan naar Miho Takagi, Jutta Leerdam en Brittany Bowe. Een jongere Wüst zou misschien meer gebaald hebben, de 35-jarige Wüst vindt het ook mooi voor haar tegenstanders. "Miho reed een fantastische rit, ze is de terechte kampioen. Jutta was ook heel goed en Brittany gun ik het ontzettend."
De tijden van Takagi en Leerdam waren heel scherp, maar Wüst had de tijd van Bowe (1.14,61) ook kunnen rijden, denkt ze. "Maar op de 1.000 meter mag je geen foutjes maken. Dat deed ik in de eerste vijftig meter wel, dus dan weet je al dat het niet genoeg gaat zijn."
Ireen Wüst op de 1.000 meter © Orange Pictures
Het was meer vechten dan schaatsen, vindt de Brabantse Friezin. "Bij de start viel ik al voorover. Ik wist dat m'n tegenstander heel snel weg zou zijn, en ik wilde té graag mee. Dan wordt het een beetje de oude Wüst die alleen maar achter de feiten aan loopt."
Antoinette de Jong behaalde een knappe vijfde plaats op de 1.000 meter. Aan het begin van de Spelen haalde De Jong nog niet haar niveau, maar nu is ze wel tevreden. "Ik was agressief, ik zat er goed in. Ik werd vanochtend wakker en ik dacht: dit wordt alles of niets, want ik heb niets te verliezen. Ik wilde deze Spelen goed afsluiten en dat is gelukt."
Na haar laatste olympische race ging Wüst direct bij de medaillewinnaars langs. "Ik heb zo vaak tegen Miho gereden, we hebben veel mooie races uitgevochten. Ik heb heel veel respect voor haar, ze zette nu ook een waanzinnige race neer. Dat vind ik mooi. Ik houd van de schaatssport en dan vind ik dit fantastisch."
En ze is net zo blij met het zilver voor Leerdam en het brons voor Bowe. "Brittany en ik zijn vrienden. En Jutta zal teleurgesteld zijn, maar ze moet hartstikke trots op zichzelf zijn."

Over vier jaar aanmoedigen

Wüst beëindigt haar olympische carrière met zes gouden medailles, vijf keer zilver en twee keer brons.
Het besef dat dit haar laatste olympische optreden was, is er direct na de race nog niet. Ze is niet bang voor melancholie. "Het is echt mooi geweest nu, na zestien jaar. Over vier jaar ga ik iedereen lekker aanmoedigen."