'Vrijheidskonvooi' naar Den Haag: "De truckers in Canada zijn ons voorbeeld"

Met vrachtwagens en tractoren wordt zaterdag bij het Binnenhof geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Ook Friese sympathisanten hebben zich aangesloten bij het 'vrijheidskonvooi.'
Er zijn ook Friezen bij het protest © ANP
De wegen tussen het Binnenhof en het Malieveld zijn geblokkeerd door allerlei voertuigen. Er zijn spandoeken te zien met teksten als 'Rutte IV moet weg, wij gaan niet weg', 'Genoeg is genoeg' en 'Vrijheid, vrijheid.'
Onder de demonstranten is ook Nynke Koopmans-Van der Veen, boerin en frontvrouw van de partij Belang van Nederland in Tytsjerksteradiel.

Tegen de QR-code

"Iedereen heeft hetzelfde doel. Er staan hier werkende mensen: boeren, truckers en sympathisanten. Ze willen de vrijheid in Nederland terug", zegt Koopmans. Het schrappen van het coronatoegangsbewijs is voor haar het meest belangrijke. "En dat de politiek meer gaat luisteren. We denken dat wij afglijden als land dat dit zo doorgaat."
Nynke Koopmans op archiefbeeld © Omrop Fryslân
De truckersprotesten in Canada zijn volgens Koopmans een groot voorbeeld. "Zij vechten ook voor hun land. Maar hier zijn ook bijna iedere avond demonstraties en protesten. Dat geeft wel wat aan."
Nynke Koopmans-Van der Veen
Toch is het volgens Koopmans breder dan enkel corona. "Onze regering heeft er een bende van gemaakt. Mensen hebben moeite om de gasrekening en de ziektekosten te betalen."
Ze kunnen ons wegsturen, maar de onvrede blijft.
Nynke Koopmans-Van der Veen
Een reactie vanuit de politiek hebben de demonstranten nog niet gekregen, maar er is wel politie aanwezig. "Ze kunnen ons wegsturen, maar de onvrede blijft. We willen hier nog wel even blijven. Het is een mooie plek, de Friese vlag wappert in de richting van het Torentje."