liveblog | 9 februari 2022

Coronanieuws 9 februari: Fout in RIVM-cijfers | Horeca blij met versoepeling

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Bronnen in Den Haag melden: Horeca langer open;
  • 'Weinig animo bij Friese nachthoreca voor openstelling uit protest';
  • GGD Fryslân opent in Harlingen negende Friese testlocatie;
  • Schoolreis Rome: nog acht besmettingen, drie leerlingen coronavrij.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 9 februari 2022, 22:41 uur
woensdag 9 februari 2022
22:40

Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
21:00

Grotere kans op hartklachten na corona

Een deel van de mensen die hersteld lijkt van corona, heeft na de infectie een hoger risico op hart- en vaatziekten, zo schrijft RTL Nieuws. Volgens internationale wetenschappers van onder meer de Washington University School of Medicine zou de wereld zich moeten voorbereiden op een toename van mensen met hartklachten. Mensen zouden na een infectie 63 procent meer kans op een hartinfarct, 84 procent meer kans op een ritmestoornis en 72 procent meer kans op hartfalen hebben als mensen die geen corona doormaakten.
20:00

Veiligheidsberaad waarschuwt nachthoreca

Ondanks de politieacties kan er komend weekend worden gehandhaafd op de coronaregels in de nachthoreca, zegt Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad.
De nachthoreca in het land is van plan om na 22.00 uur de deuren te openen als protest tegen de coronamaatregelen. Tegelijkertijd voert de politie landelijk actie. Toch hebben gemeenten diverse mogelijkheden om de regels te handhaven, zegt Bruls. Ook blijft de politie een bijzondere verantwoordelijkheid houden.
19:21

3.839 besmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uren 3.839 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Eerder op de dag was er sprake van 5.196 besmettingen, maar later bleek dat die cijfers verkeerd waren omdat de registraties van dinsdag ook waren meegenomen.
Er zijn acht Friezen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn inwoners van de gemeentes Leeuwarden (2), Achtkarspelen, Heerenveen, Noardeast-Fryslân, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf.
16:51

Organisatie voor zorgpersoneel vertrouwt op coronaberekeningen kabinet

Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU '91 vertrouwt erop dat het kabinet goed nadenkt over de gevolgen van het versoepelen van de coronamaatregelen. Het kabinet bespreekt momenteel een aantal versoepelingen. Op de lijst staan langere openingstijden voor de horeca en het vervallen van de anderhalvemeterregel in cafés en restaurants. Daardoor wordt het risico groter op meer coronapatiënten in ziekenhuizen.
NU '91 denkt dat het kabinet verwacht dat de piek in het aantal besmettingen dichtbij is. De beroepsorganisatie vertrouwt erop dat berekend is dat het aantal coronabesmettingen door de versoepelingen niet zodanig zal oplopen dat de zorg nog verder in problemen komt.
16:33

'Nachthoreca lijkt niet op grote schaal open te gaan in Fryslân'

De animo van de nachthoreca in Fryslân om uit protest open te gaan, lijkt niet heel groot te zijn. Dat zegt verslaggever Hayo Bootsma van Omrop Fryslân na een belronde door de provincie.
De nachthoreca wil de relatie met de gemeente niet op het spel zetten en ook geen boetes riskeren.
Verslaggever Hayo Bootma over nachthoreca
© Shutterstock