liveblog | 8 februari 2022

Coronanieuws 8 februari: RIVM haalt achterstand in | Ziekteverzuim in zorg toegenomen

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus;

  • In Fryslân zijn dinsdag 18.807 nieuwe coronabesmettingen gemeld, RIVM haalt in één keer achterstand in;
  • Schoolkoepel waarschuwt voor sociale gevolgen van lesuitval door corona;
  • Elf leerlingen van het Beyers Naudé testten positief tijdens Romereis;
  • Volgende week meer versoepelingen van de maatregelen, zeggen Haagse bronnen tegen Nieuwsuur;
  • Er lagen maandag 22 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 8 februari 2022, 22:18 uur
dinsdag 8 februari 2022
22:15

Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
21:27

4 miljoen voor bijspringcoronazorg

Het kabinet trekt vier miljoen euro uit om mensen op te leiden die op crisismomenten in de zorg kunnen bijspringen.
Een speciaal team heeft zich beziggehouden met de vraag hoe nieuwe golven kunnen worden opgevangen. Eén van de aanbevelingen is het zorgen voor combibanen: mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs of onderzoek werken, maar die kunnen bijspringen in de zorg in crisistijd.
19:04

Ziekteverzuim in de zorg opnieuw toegenomen

Het ziekteverzuim bij het ziekenhuispersoneel is afgelopen week verder toegenomen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder noemt het de grootste uitdaging van dit moment. Op verpleegafdelingen ligt het verzuim op 10 procent. Bij intensive cares gaat het om 10,3 procent. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook bij de huisartsen en in de thuiszorg is het verzuim hoog.
19:02

'Open houden van de samenleving' uitgangspunt in coronabeleid

Het kabinet wil voortaan het 'open houden van de samenleving' als belangrijk uitgangspunt in het oog houden als het gaat om het coronabeleid. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
Het beleid moet volgens Kuipers twee doelen hebben: de sociaalmaatschappelijke en economische continuïteit, en de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen. Die doelen hebben volgens de minister een gelijke waarde. Zo moet er ook meer aandacht zijn voor een zo normaal mogelijk manier van leven, zo geeft Kuipers aan.
19:00

EMA onderzoekt boostervaccin voor tieners

Pfizer en BioNTech hebben gevraagd of hun vaccin ook gebruikt kan worden voor tieners tussen de 12 en 17 jaar voor een boosterprik in Europa. De Europese toezichthouder, het EMA, is begonnen met het beoordelen van het middel. Het EMA komt met een advies, maar het niet nog niet precies bekend wanneer dat verwacht kan worden.
18:57

Landelijk veel nachthoreca uitverkocht met actie

Veel nachthoreca is volledig uitverkocht voor de op zaterdag geplande openingsactie De Nacht Staat Op. Clubs openen hun deuren dan als protest tegen de coronamaatregelen. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang. Nachtclubs in het hele land hebben zich aangesloten.
Vrijdag komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar om te praten over mogelijke versoepelingen. Een nieuwe coronapersconferentie volgt volgende week.