Drachtster muziekkorps Crescendo oefent weer na een lange gedwongen pauze

Bij muziekkorps Crescendo uit Drachten mogen ze sinds vorige week weer oefenen. Wel moet dat op anderhalve meter afstand en met een QR-code. Iedereen is blij dat ze weer met een groep muziek kunnen maken, ook al zijn niet alle leden er.
Crescendo in Drachten © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Daar zit direct al het grootste probleem. In de oefenruimte in de Rehoboth-kerk in Drachten zijn veel stoelen leeg. "Ja, we hebben nog al een aantal leden met corona of die in quarantaine zitten. Er zijn ook leden die hebben afgezegd", zegt Mariska Boneschansker. Ze dirigeert de jeugd, groep C. Negen leden zijn er deze avond gekomen. "Normaal zijn het er 18."

Veel leuker

De jeugd die er zit, is blij dat ze weer in een groep kunnen oefenen. Thuis oefenen in de lockdown hebben niet veel leden gedaan. "Ik heb wel geoefend met mijn broertje en zusje, maar dit is veel leuker", zegt de saxofonist.
Boneschansker houdt hoop voor de toekomst: "We hebben gezien dat leden hebben afgezegd omdat ze misschien al wat twijfelden, maar we zien anderen die al jaren geen instrument hebben aangeraakt terugkomen. Ik ben ervan overtuigd dat het goedkomt."
"Het was de eerste keer al wat roestig", zegt Gatze Verbeek. Hij staat voor de B-groep. "Maar je kon meteen al de energie voelen. Ze willen zo graag weer."
Voor de muzikanten blijft het behelpen. Dat ze op afstand van elkaar zitten, heeft invloed op het spelen, zegt Jellie Bosma. Zij speelt euphonium in het korps en zit op de achterste rij. "Je moet nu net wat beter opletten. Als je dicht naast elkaar zit, geeft dat een ander gevoel en hoor je het ook beter."
Ondertussen is ze druk bezig haar koude euphonium warm te maken. "Lekker even knuffelen en dan zo blazen."

Goed nieuws

Vlak voordat ze het eerste stuk inzetten, komt Mariska Boneschansker met goed nieuws: er komen weer optredens. En ook het reisje naar Schiermonnikoog gaat weer door. De boodschap kan rekenen op brede instemming. Nu alleen nog de lege stoelen vullen.