Piet Paulusma over storm Corrie en code oranje: "Het is een echte kuststorm"

Het westelijk kustgebied krijgt een flinke draai om de oren van storm Corrie. "Het is een echte kuststorm", zegt weerman Piet Paulusma. Er gelden code oranje en waarschuwingen voor het verkeer.
In de haven van Harlingen waait het al flink:
"Corrie brengt minder wind bij ons dan in het westen van Nederland", geeft Piet Paulusma toe. "Het waait al hard, maar het hoogtepunt van de storm verwachten we in het tweede deel van de ochtend en in de middag."
Om half zeven 's ochtends liggen de windsnelheden nog rond de kracht 7. "Dat hebben we wel vaker. In het IJsselmeergebied gemiddeld kracht 5-6 en meer de provincie in kracht 5. In het Waddengebied komen windstoten voor in kracht 9, op het vasteland nog in kracht 8. Dat is 's ochtends vroeg, maar dat verandert wel", zegt Paulusma.
© Omrop Fryslân
Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor Fryslân en Noord-Holland. In Fryslân is er risico op zware windstoten, omvallende bomen en losse takken, zo waarschuwt het instituut. Code oranje geldt tussen 08.00 en 12.00 uur, daarna is tot 18.00 uur nog code geel van kracht.
De wind komt uit het noordwesten, dus met name aan zee gaat de wind tekeer. Rijkswaterstaat vraagt mensen om hun reis uit te stellen as het mogelijk is, de ANWB zegt dat het in ieder geval niet slim is om met lege vrachtwagens en aanhangwagens de weg op te gaan.

Waarschuwingen voor het verkeer

Piet Paulusma waarschuwt het verkeer. "Of je nu lopende bent, in een scooter zit of in een vrachtwaren rijdt. Je moet rekening houden met zware tot zeer zware windstoten. Dan heb ik het over windstoten in kracht 7-8 de provincie in, bij het IJsselmeergebied in kracht 9, in het kust- en Waddengebied in kracht 10-11. De 12 staat er ook bij, maar dat zal er nog om spannen."

Het kust- en Waddengebied

Het treft vooral de westelijke rand van het land en dus ook de Afsluitdijk. Paulusma: "In het oostelijke Waddengebied is het nog wat rustiger, met windstoten in kracht 8, misschien 9. We hebben maandag zo nu en dan regen en de temperaturen liggen rond de 8 graden. De wind komt uit noord-noordwest. Storm in het kust- en Waddengebied, met zeer zware windstoten."
Weerman Piet Paulusma
In de middag keert langzaamaan de rust weder, geeft Paulusma aan. In de nacht naar dinsdag is het weer flink rustiger.
Corrie
Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Het KNMI stelt de namenlijst voor stormen samen met de weerdiensten uit Groot-Brittannië en Ierland. Het kan gebeuren dat de weerdiensten uit Groot-Brittannië of Ierland een storm al een naam geven voordat die Nederland bereikt. Dit is het geval bij storm Corrie.
Wetterskip Fryslân verwacht geen grote problemen, zegt dijkgraaf Luzette Kroon. "Dit zijn situaties waar onze dijken goed tegen bestand zijn. Vanochtend is er ook hoogwater, maar dat zal naar verwachting niet boven de 1.80 uitkomen. Vanavond wederom hoogtij, dan wordt er wel 2,5 meter boven NAP verwacht. Wij komen in actie in een fase van alertheid bij 3 meter boven NAP. Dan zetten wij dijkbewaking in en starten we ons actiecentrum op."
Dat houdt Wetterskip Fryslân goed in de gaten, ook omdat voorspellingen niet altijd uitkomen. "Zondagavond was de verwachting 2,5 meter, maar toen liep het naar 3 meter bij de eilanden en 2,80 meter bij Harlingen op."
Dykgraaf Luzette Kroon fan Wetterskip Fryslân © Omrop Fryslân
In het noordoosten worden de dijken goed in de gaten gehouden. "Op dit moment stuwt het op tussen Holwerd en Lauwersoog, dat is ook waar zondagochtend de dijken zijn geïnspecteerd. Daar zijn we ook met dijkversterking bezig, omdat de dijken afgekeurd zijn op de nieuwe normen." Toch verwacht Wetterskip Fryslân ook daar geen problemen.
Dykgraaf Luzette Kroon fan Wetterskip Fryslân
Verschillende plekken in Fryslân hadden zondag al te maken met hoogwater. Door de harde noordwestenwind waren kades in Harlingen bijvoorbeeld ondergelopen. Op Schiermonnikoog was een boei aangespoeld op het strand en op Ameland was een deel van de pier naar een beachclub weggespoeld,