Bij De Klomp tellen kansarme mensen mee: "Wij zijn een talentenfabriek!"

De kloof, je hoort het woord de laatste tijd vaak. Het gat tussen arm en rijk wordt daarmee bedoeld. Ook armoede is een fenomeen dat steeds vaker over tafel komt.
Door Simone Scheffer
Schilderles in De Klomp © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Voedselbanken, kledingbanken, schuldhulpverlening; het zijn bijna ingeburgerde zaken in één van de rijkste landen van de wereld.
Bij Netwerkcentrum Oud-Oost in Leeuwarden wordt gewerkt om mensen weer op weg te helpen en mee te laten doen. Mensen die geholpen zijn, helpen nu weer anderen. Ze tellen mee in het gebouw De Klomp en voelen zich volwaardig.
Het is een komen en gaan van mensen in het oude gebouw aan de Insulindestraat in Leeuwarden, waar het netwerkcentrum zit. Er zijn allerlei activiteiten en veel vrijwilligers aan het werk.
Beluister hier de eerste aflevering van onze serie over De Klomp:
Mensen helpen elkaar. Met financiële problemen, maar ook sporten, koken en computer- en taallessen. En er is een kledingwinkel waar mensen gratis kleding kunnen ophalen. Er zijn 900 klanten voor de kledingwinkel.
Doelstelling van het netwerkcentrum is mensen weer een gevoel van eigenwaarde te geven en talenten te ontwikkelen. Er komen honderden mensen per week langs. Twee keer in de week worden 150 maaltijden gratis uitgedeeld aan mensen.
Altijd als ik hier ben, heb ik plezier. Het zijn zulke fijne mensen.
Jefta
In de keuken werken vrijwilligers die zelf vaak moeilijke tijden hebben meegemaakt in het leven. Zoals Jefta, hij komt uit de verslavingsproblematiek. Hij heeft zijn plek weer gevonden en zijn leven weer op de rails. "Ik kom hier het allergraagst, het is hier fantastisch. Altijd als ik hier ben heb ik plezier, het zijn zulke fijne mensen."
Netwerkcentrum Oud-Oost © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Senan Hubanic is de man die de Klomp aanstuurt. Vol vuur praat hij over het succes van het netwerkencentrum. Hij vindt het van groot belang dat mensen weer zelfvertrouwen krijgen. Hij ziet dat ze direct bezig zijn om de kloof te bestrijden.

40 euro per week

Armoede is een groot probleem bij de mensen die bij De Klomp komen. Als je in de schuldsanering zit moet je leven van 40 euro per week. Dat is overleven, volgens Hubanic. Bij het netwerkcentrum werken ze aan armoedebestrijding, maar ook aan opleidingen en mensen stimuleren om hun leven een goede kant op te krijgen
Hubanic: "De hele omgeving zorgt ervoor dat je met je toekomst bezig kunt zijn, je bent onderdeel van de maatschappij. We zijn gewoon een talentenfabriek!"
De komende tijd volgen we de mensen die in De Klomp komen in het radioprogramma Buro de Vries. Zondagochtend was het eerste deel. Buro de Vries is er elke zondag van 11.00 tot en met 13.00 uur en zondagavond in de herhaling om 21.00 uur.