Herstellen van long covid: een route vol onbekende paden

In het noordoosten van Fryslân werkt een team van specialisten aan het herstel van mensen die langdurige klachten hebben na een coronabesmetting. Voor patiënten en behandelaars een nieuwe route vol onbekende paden, want long covid is een nieuwe ziekte.
Longarts Jolanda Kuijvenhoven van ziekenhuis MCL in Leeuwarden heeft met collega's in Fryslân, Groningen en Drenthe een behandeltraject ontworpen. In de Post COVID poli fan het MCL, maar ook in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum ziet ze patiënten die door de huisarts zijn doorverwezen.
Met een diagnose long covid gaan zij naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, vaak ook een ergotherapeut en soms ook een ademtherapeut of diëtist.
Longarts Jolanda Kuijvenhoven © Omrop Fryslân
Documentairemaker Annet Huisman bezoekt in een FryslânDOK over long covid twee patiënten en een fysiotherapeut in Noordoost Fryslân. het is heel belangrijk dat de zorg dicht bij huis is, omdat mensen met long covid geen energie hebben om te reizen.
Zware klachten
Zo werkt Sebastiaan Verra (40) uit Damwâld op een scheepswerf op Lauwersoog. Hij kreeg in april corona. Nog steeds heeft hij zware klachten. Fysiotherapeut Afien Wybenga werkt in Damwâld met Verra aan zijn herstel.
Sebastiaan Verra © Omrop Fryslân
Marrit Bekkema is 20 jaar en komt uit de Westereen. Zij loopt stage bij een zorgbedrijf in het dorp De Falom. Zij kreeg in de zomer corona en is nog steeds moe en benauwd. Ook bij haar heeft long covid grote invloed op haar leven. Gelukkig kan ze nu beginnen aan haar herstel.
Marrit Bekkema © Omrop Fryslân
FryslânDOK 'De lange adem - leven met long covid'
Zaterdag 29 januari NPO2 15.30 uur (herhaling 30 januari 13.10 uur)
Zondag 30 januari Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Bij deze FryslânDOK hoort ook een podcast, waarin Annet Huisman praat met de specialisten Jolanda Kuijvenhoven en Afien Wybenga over de behandelmethode van long covid. De podcast is te vinden bij 'FryslânDOK, ferhalen fan it flakke lân'.
Leven met long COVID: