liveblog | 25 januari 2022

Coronanieuws 25 januari: Kabinet gaat met versoepelingen verder dan het OMT

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Het kabinet wil horeca en cultuursector tot 22.00 openen;
  • OMT: geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten;
  • De systemen van de GGD en het RIVM kunnen de coronabesmettingen niet meer bijhouden;
  • In Fryslân zijn dinsdag 1321 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, maar het RIVM heeft nog steeds een achterstand in de cijfers.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 25 januari 2022, 23:05 uur
dinsdag 25 januari 2022
23:05

Einde van dit liveblog

Dit is het einde van dit liveblog. Morgen is er weer een nieuw liveblog. Bedankt voor het volgen.

22:58

Musea blij met heropening

De Museumvereniging is blij met het heropenen van de musea. "Natuurlijk hopen we ook dat er binnen afzienbare tijd verder versoepeld wordt, zodat er geen verschil meer is tussen musea en andere doorstroomlocaties", zo geeft de koepelorganisatie aan.

Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat er maar één bezoeker per vijf vierkante meter mag, er geldt een mondkapjesplicht en boven de 18 jaar moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien.

20:17

Kabinet kondigt versoepelingen aan

Vanaf woensdag gelden er verschillende versoepelingen in de coronamaatregelen: horeca, cultuur en evenementen mogen weer los, al is het onder voorwaarden. De nieuwe regels gelden vooreerst zes weken. Over drie weken worden ze opnieuw bekeken door het kabinet.

Premier Mark Rutte © ANP
18:09

Bronnen Den Haag: 'Coronamaatregelen duren drie weken en gelden vanaf morgen 05.00 uur'

De versoepelingen die straks op de persconferentie worden aangekondigd, zullen morgen vanaf 5.00 uur ingaan en duren minstens drie weken. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Eerder werd al bekend dat het kabinet versoepelingen in gaat voeren voor de horeca en cultuur. Voor deze sectoren geldt vanaf morgen een 3G-beleid: mensen krijgen toegang met een vaccinatie- of herstelbewijs of met een negatieve test. Binnen moeten mensen een mondkapje dragen.

Evenementen zijn straks weer mogelijk voor hooguit 1.250 bezoekers. Voor evenementen die buiten zijn is het toegestaan om een derde van de capaciteit te gebruiken. Bij wedstrijden in stadions kan het dus om meer dan 1.250 bezoekers gaan. Doorstroomlocaties, zoals musea en dierentuinen, mogen straks ook weer open, maar wel onder diverse voorwaarden.

Versoepeling quarantainemaatregelen

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder al geadviseerd om de quarantainemaatregelen te versoepelen. Kinderen ondwer de 13 jaar hoven volgens het OMT-advies niet meer in quarantaine. Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, is nog steeds vier mensen.

17:17

Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals: "We worden ‘blij’ gemaakt met een dode mus"

De versoepelingen helpen maar een klein deel van de culturele sector. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Poppodia- en Festivals. "De beperkte openingstijden tot 22:00, de beperkte capaciteit van 1.250 bezoekers, een vaste zitplaats met 1,5 meter afstand in combinatie met de check van een coronatoegangsbewijs maken het haast onmogelijk iets zinnigs te ondernemen", zo schrijft de vereniging.

De poppodia en organisatoren van evenementen en festivals zeggen dat het niet mogelijk is om artiesten te presenteren aan het publiek zonder dat het geld kost. Het grootste deel van de omzet komt volgens de vereniging binnen tussen 22.00 en 4.00 uur. Bovendien hebben organisaties gemiddeld 90 procent van de zaal of van het terrein nodig om alle kosten voor een optreden te betalen.

"Er moet nu echt heel snel een plan komen waarin wordt uitgelegd hoe en wanneer we op korte termijn 100% zonder beperkingen open kunnen en open kunnen blijven. Wat ons betreft is dat uiterlijk 1 maart 2022", schrijft VNPF-directeur Berend Schans.

Poppodium Neushoorn © Omrop Fryslân

Neushoorn in Leeuwarden laat al weten dat de heropening financieel niet uit kan. In de grote zaal van het poppodium is er zonder de maatregelen ruimte voor 700 mensen, terwijl dit met de versoepelingen maximaal 102 tot 180 mensen kunnen zijn.

"Wij hebben elk jaar toch wel een tiental concerten nodig die uitverkocht zijn. Het liefst staand, want wij moeten het qua inkomsten ook van de bar hebben", zegt Wietze Meetsma, hoofd programmamaker bij het poppodium.

16:45

Ziekenhuizen gaan opnamereden registreren van mensen die positief testen op het coronavirus

In de landelijke ziekenhuiscijfers gaat een onderscheid gemaakt worden tussen patiënten die vanwege het coronavirus zijn opgenomen en patiënten die daar om een andere reden liggen. Dat meldt stichting NICE, die de cijfers bijhoudt en analyseert.

Toen duidelijk werd dat sommige ziekenhuizen ook patiënten meerekenen die wel positief zijn getest, maar die daar vanwege een andere reden liggen, zei OMT-voorzitter Jaap Dissel dat dit een "verstorende factor" kan zijn.

De overheidsmaatregels worden namelijk gebaseerd op het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van Dissel zei toen dat het waarschijnlijk om 5 procent van het totaal gaat, maar dat is geen actueel cijfer. Intussen gaat het waarschijnlijk om een grotere groep.