Lege bedden bij Noorderbreedte kost de zorggroep mogelijk miljoenen

Lege verpleeghuisbedden kost geld en daardoor kan zorggroep Noorderbreedte miljoenen euro's mislopen als de leegstand dit jaar aanhoudt. Dat zegt manager Klant en Organisatie Michel Hoek.
© Pronews / ANP
Noorderbreedte heeft vijftien verzorgingstehuizen, bijvoorbeeld Abbingahiem en Erasmushiem in Leeuwarden en Nieuw Toutenburg in Noardburgum. Momenteel blijven zo'n zestig tot tachtig bedden van de zorggroep leeg, op een totaal van 1260 bedden. Het gaat dus om zo'n 6 procent.
De leegstand in de verzorgingshuizen worden veroorzaakt door de coronacrisis. Ouderen die anders in aanmerking kwamen voor een plek in het verzorgingshuis zijn overleden. Nieuwe bewoners twijfelen ook om naar het verzorgingshuis te gaan, omdat bij de eerste lockdown familie en vrienden niet op bezoek mochten komen vanwege de coronaregels.

"Zorgelijk en uitzonderlijk"

"We gaan er niet vanuit dat dat heel lang gaat duren. We gaan in de loop van dit jaar wel weer bedden vullen", zegt manager Michiel Hoek. Niet op alle locatie is leegstand; op sommige plekken is er zelfs een kleine wachtlijst. Toch noemt Hoek de leegstand "zorgelijk en uitzonderlijk".
Als de leegstand wel langer aanhoudt, komt er dit jaar namelijk minder geld binnen bij Noorderbreedte. Hoek: "Wat dat betekent, is dat we minder ruimte hebben om te blijven investeren in mooie voorzieningen, en dat we minder ruimte hebben om personeel in te zetten."
Toch benadrukt Hoek dat het personeel bij Noorderbreedte kan aanblijven. "We zijn heel blij met alle mensen die we hebben. We zullen ook gewoon mensen blijven aannemen. We moeten alleen wel voorzichtig zijn met hoe we dat inzetten."
We zijn ook met collega-organisaties aan het kijken of we nog meer samen kunnen doen.
Michiel Hoek fan Noorderbreedte oer de besunigingen by de soarchgroep
Noorderbreedte kijkt nu naar hoe de zorggroep kan bezuinigen. "We zijn ook met collega-organisaties aan het kijken of we nog meer samen kunnen doen", zegt Hoek.
Sommige investeringen zullen worden uitgesteld naar de tweede helft van het jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om wervingscampagnes en om investeringen van robots, die kunnen waarschuwen als er iets mis is op een kamer. De investeringen zijn volgens Hoek belangrijk om "de zorg overeind te houden."

Bezoek blijft welkom

Hoek benadrukt dat de bewoners van Noorderbreedte niet bang hoeven zijn dat ze straks geen bezoek meer kunnen ontvangen vanwege de coronapandemie. Hoek: "Bezoek blijft bij ons gewoon welkom. Die angst bij de eerste coronagolf hebben we tijdens de tweede keer wel anders aangepakt. We hopen dat mensen de weg weer weten te vinden naar ons en naar de collega-instellingen."
Michiel Hoek fan Noorderbreedte over de lege verpleeghuisbedden