Maarten Goudzwaard naar de Tweede Kamer: "Geen spijt van overstap naar JA21"

"Ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap", zegt Maarten Goudzwaard. Hij ging begin afgelopen jaar van Forum voor Democratie naar JA21. Voor zijn nieuwe partij mag hij aankomend voorjaar een tijdje de Tweede Kamer in.
© Omrop Fryslân
Goudzwaard zit vanaf 11 maart vier maanden in de Tweede Kamer. Hij vervangt tijdelijk Nicky Pouw-Verwij, die met kraamverlof gaat.
Na de verkiezingen was er net geen zetel voor hem, omdat hij net te laag om de lijst stond. Nu mag hij dus toch even naar Den Haag. Tijdelijk, al heeft een vast Kamerlidmaatschap ook wel wat. "Dat lijkt me fantastisch."

Combineren

Goudzwaard combineert het Kamerlidmaatschap met het lidmaatschap van de Friese Provinciale Staten. "Het wordt een zeer drukke periode: werkweken van 60-70 uren." Maar het is niet voor niets, want als Goudzwaard zijn zetel in de Staten opgeeft, gaat deze naar Forum voor Democratie.
Maarten Goudzwaard wil met name het JA21-beleid continueren in de Tweede Kamer:
Goudzwaard krijgt een zware portefeuille. "Ik houd me ook bezig met het woondossier. Ik mag ons aanvalsplan presenteren." Op de achtergrond is hij daar als hard mee bezig. "Ik werk nu al een aantal dagen per week in Den Haag als beleidsmedewerker."

Inzet voor Lelylijn

Goudzwaard hoopt iets voor Fryslân te betekenen. "Het aanvalsplan wonen kan ook zijn uitwerking in Fryslân hebben. Ik zal ook kijken naar wat ik kan betekenen voor de lobby voor de Lelylijn. Wij geloven echt in het versimpelen van procedures en regelgeving. De Lelylijn kan echt een aanvulling zijn, het kan een braindrain van mensen uit Fryslân tegengaan."

Versoepelingen

Het coronadossier valt ook onder zijn verantwoordelijkheid. Hij wordt iedere week bijgepraat door Pouw-Verwij, die dokter is. Goudzwaard hoop dat de horeca en cultuur zo snel mogelijk open kunnen. "Het wordt tijd. wij komen nu echt in de endemische fase, het aantal IC-opnames neemt af. Mensen worden minder vaak ziek. Ik hoop dat er dinsdag ook echt iets gaat gebeuren."
Goudzwaard kon zich niet meer vinden in de koers van Baudet en het Forum-bestuur:
Drie jaar geleden werd Goudzwaard lijsttrekker voor Forum voor Democratie. In november 2020 ontstond er landelijke ophef: de jongerenafdeling van Forum kwam in opspraak na racistische, antisemitische en homofobe berichten.
Goudzwaard maakte bekend op te stappen als Thierry Baudet bij de partij bleef en de Friese fractie splitste zich af. Een paar maanden later presenteerde JA21 Goudzwaard op de kandidatenlijst.

JA21: een rechts-conservatief geluid

Goudzwaard: "Ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap. Ik heb het idee dat ik een goed besluit heb genomen. JA21 maakt een sprong in de peilingen. Bij die van I&O staan we nu op tien zetels. De mensen in Nederland horen steeds meer ons rechts-conservatieve geluid en dat wij constructief politiek willen bedrijven."
Intussen is Forum voor Democratie aan het radicaliseren, denkt Goudzwaard. "Zolang Thierry Baudet aan het roer staat, komt er niet veel constructief gedrag naar buiten toe. Ik denk dat iedereen die kritiek had, zorgvuldig uit de partij is gewerkt."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Maarten Goudzwaard.
Goudzwaard denkt wel te weten waaraan het lag. "Als je een nieuwe partij begint, er geen deugdelijk bestuur is en er iemand is die zijn eigen ideeën boven die van een ander stelt, aat het snel mis."

Forum-avontuur mislukt

Het Forum-avontuur is mislukt, concludeert Goudzwaard. "Forum heeft op het hoogtepunt 28 zetels gehad. Daar zijn nu nog vijf van over. Het was in het begin een prachtige beweging die veel mensen aansprak. Er is niet veel van overgebleven."
Mensen voelen zich niet meer zo thuis bij partijen als het CDA of de VVD en zoeken hun heil bij BoerBurgerBeweging, Volt of JA21.
Maarten Goudzwaard
Goudzwaard erkent dat er vandaag de dag veel afsplitsingen en kleine partijen in de Kamer zitten. "Je ziet versplintering. Het wordt steeds moelijker om een coalitie te vormen. Dat is de tijdsgeest. Mensen voelen zich niet meer zo thuis bij partijen als het CDA of de VVD en zoeken hun heil bij BoerBurgerBeweging, Volt of JA21."
Door de kleine partijen is het vormen van een kabinet moeilijk geworden, ziet Goudzwaard:
Of er echt toekomst is voor alle nieuwe partijen, durft Goudzwaard niet te zeggen. "Ik denk dat we over een paar jaar moeten kijken wat ze echt leveren en hoe constructief ze zijn. Dan is het aan de kiezer."
In zijn eigen partij JA21 heeft hij wel vertrouwen. "Wij moeten de provincies in. Als het kan, komt op 4 februari de volledige Kamerfractie met Annabel Nanninga langs voor een werkbezoek en event. Ik heb het idee dat wij langzamerhand voortbouwen."
De cartoon van Gerco van Beek over Maarten Goudzwaard © Omrop Fryslân