Vogelbescherming overweegt juridische stappen vanwege spieringvisserij bij sluizen Afsluitdijk

Er is veel verbijstering bij natuurbeschermingsorganisaties over het toestaan van spieringvisserij bij de spuisluizen van Kornwerderzand en Den Oever. Daarvoor zijn vergunningen verleend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij tot en met 2026.
De spuisluizen bij Kornwerderzand © Remco de Vries/Omrop Fryslân
Bezwaren van de natuurbeschermers, maar ook van de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat Noord-Nederland hebben dat niet tegen kunnen houden. Vogelbescherming Nederland heeft namens de natuurorganisaties geprobeerd dit te keren en denkt nu na over een gang naar de rechter, zegt Ruud van Beusekom.

Experts in de arm genomen

"We overwegen om een voorlopige voorziening aan te vragen om de visserij te stoppen", zegt hij. "Daarvoor hebben we visserij- en vogelexperts in de arm genomen."
De natuurorganisaties vrezen dat het nog jaren wordt toegestaan, als ze het nu niet tegenhouden.
De spuisluizen zijn belangrijk voor de spiering. Helemaal nadat Rijkswaterstaat het gebruik van de sluizen zo heeft aangepast dat vissen makkelijker heen en weer kunnen zwemmen. De spiering heeft het zoete water nodig om voor het nageslacht te zorgen.
Een fuik in de spuikom fan Kornwerderzand © Remco de Vries/Omrop Fryslân
Spiering is een belangrijke vorm van voedsel voor sommige vogels. Zowel in het IJsselmeer als in de Waddenzee. "Voor bijvoorbeeld de grote zaagbek, het nonnetje, de zwarte stern, visdiefjes, aalscholvers. En het gaat al langer niet heel goed met de spiering. Daardoor gaat de vogelstand ook achteruit."
Het ministerie heeft zelfs aangekondigd dat ze visserijvrije zones willen op locaties waar vissen van zoet naar zout water en weer terug zwemmen. "Maar die zones kunnen nog wel jaren duren", tinkt Van Beusekom. "Al die jaren mag de visserij de visjes wegvangen."

Op andere plek juist inspanning voor vissen

De natuurorganisaties vinden het ook vreemd dat de visserij hier wordt toegestaan, terwijl er even verderop met de aanleg van de vismigratierivier veel aan wordt gedaan om vissen meer ruimte te geven om heen en weer te zwemmen.
Volgens het ministerie blijven de gevolgen op de natuur echter beperkt. De tegenstanders denken daar heel anders over.