Fryslân is bezorgd over gaswinningskoers nieuwe kabinet

Het kabinet moet geen nieuwe winningsvergunning uitgeven voor gaswinning onder land. Die boodschap heeft gedeputeerde Friso Douwstra overgebracht aan de staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief.
Douwstra wil geen nieuwe vergunningen voor gaswinning:
Douwstra maakt zich veel zorgen over de nieuwe plannen van het kabinet. Die wil de gaswinning over de Waddenzee beperken, maar op de vaste wal meer mogelijk maken, zo bevestigen het ministerie van Economische Zaken aan de Leeuwarder Courant.

"Hou ermee op!"

De gedeputeerde had donderdag een eerste gesprek met de nieuwe staatssecretaris. Dat gesprek had als doel om met elkaar kennis te maken, maar ook om te praten over alle lopende zaken. Douwstra heeft hem direct duidelijk gemaakt nieuwe gaswinning niet te accepteren: "We hebben gezegd: hou ermee op. Je kunt niet werken aan plannen voor duurzame energie en dan aan de andere kant het land slopen door verzakkingen en gasboringen. Hou ermee op!"
Ook in de Staten beginnen Statenleden zich uit te spreken. Jochum Knol van GroenLinks is erg geschrokken van het nieuws dat er toch kan worden gezocht in de 'witte' gebieden: "Dat is echt onacceptabel. Daar zijn wij absoluut op tegen. Als dat doorgaat wordt het hier een tweede Groningen. Dat kan echt niet."
Die 'witte' gebieden liggen bij Bakkeveen, de Kale Duinen bij Appelscha, Lemmer en om Harlingen heen. Die zijn nog niet weggegeven, de rest van de provincie wel. Voor het gebied bij Bakkeveen heeft de NAM een opsporingsvergunning aangevraagd.
Dat er mag worden gezocht, betekent niet dat er direct ook gas gewonnen wordt. Voor een zogenaamde winningsvergunning moet de staatssecretaris de aanvraag goedkeuren.
De 'witte' gebieden in Fryslân © Omrop Fryslân
Knol wil als het zo doorgaat, net als in Groningen afgelopen weekend, een fakkeltocht organiseren. "Om dan te laten zien dat we dat niet accepteren. Dat ze nu juist deze laatste gebieden ook vrij willen geven is voor ons echt onacceptabel."
Douwstra sluit zich daarbij aan: "Het kan niet zo zijn dat als de kraan in Groningen dichtgaat, die hier vol opengezet wordt. Daarvoor moeten we in gesprek komen met het kabinet. Want wij willen Fryslân hier niet een meter lager doorgeven aan de volgende generatie."
Inmiddels heeft de partij Gemeentebelangen Achtkarspelen vragen gesteld over de opsporingsvergunningen.

In de Waddenzee

Douwstra spreekt ook nog over de gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard. Hij heeft geen garanties gekregen dat het kabinet daarvan afziet. Douwstra heeft het standpunt van de provincie opnieuw uitgelegd en hoopt dat het kabinet afziet van de winning daar: "We zijn er nog niet. Er zit een ander component aan, de natuur. De minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, moet ook nog op basis van de bodemverzakking en de impact op de natuur een advies geven."
Douwstra denkt dat met al het onderzoek dat is gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen en de Waddenacademie goed duidelijk is dat er een grote impact is op de natuur. Bovendien, zo stelt de gedeputeerde, ligt er ook nog de dreiging dat de Unesco de werelderfgoedstatus intrekt als de gaswinningsplannen doorgaan.