Daling koopkracht komt hard aan: "Alles gaat omhoog, behalve onze inkomens"

Iedereen gaat er dit jaar op achteruit. Van een paar tientjes tot enkele honderden euro's. Het nieuws komt mensen in de bijstand rauw op hun dak. Zij gaan er gemiddeld 20 euro per maand op achteruit.
"20 euro voor iemand in de uitkering is een flinke hap":
De nieuwste cijfers van het NIBUD liegen er niet om: sommige huishoudens in Nederlands zullen er het komende jaar meer dan honderd euro per maand op achteruitgaan.
Maar dat is niet de groep waar Senan Hubanic zich het meeste druk om maakt. Nee, het is de groep die het met 20 euro minder moet doen: mensen in de bijstand.
Hubanic is coördinator van het Netwerkcentrum De Klomp in Leeuwarden. Daar kunnen mensen met een kleine portemonnee hulp krijgen met het invullen van papieren, of het aanschaffen van spullen. En ze bieden ook een maaltijd aan.
Dat geeft aan hoe dramatisch de situatie is.
Senan Hubanic (De Klomp) over het aantal aanmeldingen voor een gratis warme maaltijd
"Eerst vroegen we twee euro voor een warme maaltijd", zegt Hubanic. "Dat was voor sommigen al een ontzettend hoge drempel. Toen hadden we 40 aanmeldingen. Nu is het gratis en hebben we 150 aanmeldingen. Dat geeft aan hoe dramatisch de situatie is."

Te weinig geld voor nieuwe kleding

Linda de Graaf runt bij De Klomp de kledinguitgifte. De dozen staan in stapels in de kleine kamertjes, maar het is nooit genoeg, zegt ze. Het afgelopen jaar zag De Graaf een grote toename in het aantal mensen dat langskomt voor kleding. Ze moeten geld vrijmaken voor de boodschappen, en houden dan te weinig over voor nieuwe kleding.
"Boodschappen worden duurder, de gasprijzen gaan omhoog. Alles gaat omhoog, behalve onze inkomens." De Graaf zelf is ook bang voor de nieuwe NIBUD-voorzeggingen, al is ze ervan overtuigd dat ze ook hier wel weer een oplossing voor vindt.

Hoop vestigen op politiek

Volgens Hubanic moet de oplossing echter uit de politiek komen. Het liefst zou hij zien dat mensen met een vrijwilligersfunctie daarvoor betaald worden. Een soort van Melkertbaan-nije-stijl. Als deze mensen dan verdienen op het niveau van een minimum inkomen, zou dat de klap van de inflatie op kunnen vangen.
Een vergelijkbaar plan wordt al uitgevoerd in Groningen, vertelt Hubanic. Hij hoopt dat de lokale politiek mede door de gemeenteraadsverkiezingen bewogen wordt om het ook hier in Leeuwarden te proberen.