Netbeheerder Liander wil stop op gunstige regeling voor zonnepanelen

De gunstige regelingen voor eigenaren van zonnepanelen moeten worden afgeschaft. Dat vindt netbeheerder Liander, dat de aanvoer van de stroom bijna niet aankan.
Zonnepanelen worden aangelegd op het dak van een huis © ANP
Door de zogenoemde salderingsregeling is de vraag naar zonnepanelen volgens Liander zo snel toegenomen, dat het toch al volle elektriciteitsnet nog voller raakt.
Met de regeling krijgen huishoudens geld voor de energie die ze wel opwekken, maar niet gebruiken. De stroom gaat dan terug naar het elektriciteitsnet. De overheid bouwt de regeling de komende jaren al af, maar Liander wil graag dat dat sneller gaat.

Batterijen om stroom thuis te bewaren

In plaats van de regeling zouden huishoudens subsidie moeten krijgen voor het kopen van thuisbatterijen, zodat zonne-energie wordt gebruikt op dezelfde plek waar het wordt opgewekt. Mensen met zo'n batterij stroom opslaan en gebruiken op het moment dat de zon niet schijnt.
Zulke batterijen zijn al snel 5.000 euro en daarom kan de overheid beter daarvoor subsidie beschikbaar maken, is het idee van Liander.
Liander is de netbeheerder in Fryslân, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. Het aantal zonnepanelen in die gebieden is vorig jaar met 33 procent toegenomen. Ongeveer 20 procent van de huishoudens en ondernemers in die gebieden heeft nu zonnepanelen.
In een groot deel van Fryslân kunnen nieuwe bedrijven voorlopig geen stroom krijgen door krapte op het elektriciteitsnet. Bedrijven kunnen ook niet uitbreiden. Belangrijke plekken voor industrie en bedrijven - zoals Leeuwarden, Heerenveen en Wolvega - liggen in 'rood gebied', waar de problemen het ergst zijn.
"Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken", zegt een woordvoerder van Liander. "Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet."
Om te voorkomen dat kabels doorbranden en apparatuur in huis kapot gaat, schakelen beveiligingsmechanismen daarom steeds vaker zonnepanelen uit.