Daan Breeuwsma stopt na dit seizoen: "Veel bereikt, maar niet het ultieme"

Shorttracker Daan Breeuwsma (34) beëindigt na dit seizoen zijn carrière. "Ik wil niet de Claudia Pechstein van het shorttrack worden."
Daan Breeuwsma zondag in de Elfstedenhal in Leeuwarden © Orange Pictures
Breeuwsma deed twee keer mee aan de Olympische Spelen, maar kreeg maandag te horen dat hij niet geselecteerd is voor de Spelen van februari in Peking.
"Dat komt hard aan", vertelt Breeuwsma. "Ik wist natuurlijk dat het niet makkelijk zou zijn, maar ik had nog wel hoop. Maar het zit er helaas niet in."
Ik ben er vol voor gegaan, en heb veel bereikt.
Daan Breeuwsma
De van oorsprong Boarnster maakt het seizoen nog wel af en hoopt dat hij naar het WK toe kan op de relay. "Maar daarna is het gebeurd, dan kap ik ermee."
"Het is zowat mijn hele leven geweest. Ik heb vijftien, zestien jaar in de nationale ploeg gezeten. Ik ben er vol voor gegaan, en heb veel bereikt. Niet het ultieme, want dat zou een olympische medaille op de relay zijn. Dat doet pijn. Maar het besluit is genomen en ik moet het daarmee doen."

Drie keer wereldkampioen

In zijn lange shorttrackcarriere behaalde Breeuwsma met name succes op de relay. Met Nederland werd hij wereldkampioen in 2014, 2017 en 2021. Daarnaast won hij een zilveren WK-medaille en twee keer brons.
Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt na het WK-goud in 2017 © ANP
Op de verschillende Europese kampioenschappen won Breeuwsma vijf titels met Nederland op de relay.

Vierde in Sotsji

In 2014 greep Breeuwsma met Nederland net naast een olympische medaille. In Sotsji werd de ploeg met Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart vierde. Van der Wart ging aan het begin van die finale onderuit, waarna Nederland net tekort kwam na een lange achtervolging.

Twee keer goud in Nederland

Twee van de drie gouden WK-medailles behaalde Breeuwsma in Nederland. Die beschouwt hij logischerwijs als de hoogtepunten in zijn carrière.
Daan Breeuwsma als tweede van links na het WK-goud in Dordrecht afgelopen jaar © ANP
"Een van mijn mooiste momenten is het WK in 2017 in Ahoy", vertelt hij. "Dat was legendarisch dat we voor eigen publiek wereldkampioen werden. Dat was prachtig."
Afgelopen jaar herhaalde Nederland die prestatie in Dordrecht, maar onder heel andere omstandigheden. "Een leeg stadion, een bizar seizoen, het verlies van Lara van Ruijven, de coronaperikelen. Dat toch wereldkampioen worden, was heel bijzonder."