Van Makkum tot Oudebildtzijl: horecazaken zaterdag uit protest open

Talloze horecazaken in Fryslân doen zaterdag mee aan een landelijke protestactie tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Het gaat niet enkel om cafés of restaurants in de grotere plaatsen, ook ondernemers in kleine dorpen doen mee.
© ANP
Zo opent eetcafé De Famkes in Oostrum de deuren om 16.00 uur. "Dit beleid is niet meer uit te leggen", schrijft de zaak op sociale media. De eigenaren heten bezoekers van harte welkom, maar vragen hen wel om zich aan de basismaatregelen voor de veiligheid te houden.
Café-restaurant De Zwaan in Makkum is van 11.00 uur af al open. "We kunnen als sector zo niet langer door; de ongelijkheid in de versoepelingen moet stoppen. De enige optie: de horeca moet, wil én kan verantwoord open", zo vinden de mensen achter de zaak. Ook hier wordt rekening gehouden met de coronaregels en dus ook met de QR-code.

Eenmalige actie

Restaurant It Stee in Surhuisterveen was er vroeg bij en opende om 09.30 uur de deuren al. "Wij weten dat de horeca niet open mag. Daarom zal het ook bij een eenmalige actie blijven. Wij hopen door deze actie het kabinet wakker te schudden zodat we gauw weer open mogen."

Visje of borrel: "Genoeg is genoeg"

Kollumers kunnen zaterdag ondanks het kabinetsbeleid vis kopen bij 't Kollumer Fiskje aan de Voosraat. "Het is genoeg geweest", geeft men aan. Brownies&DownieS in Heerenveen schrijft op sociale media ook mee te doen. "Wat worden wij hier verdrietig en moedeloos van", gaven zij na de persconferentie van vrijdag aan.
Het Tolhuis in Joure nodigt mensen uit voor een borrel of een tompouce. "We kunnen niet begrijpen dat wij als horeca wederom dicht moeten blijven... Daarom zijn wij gewoon geopend zolang dat gedoogd wordt." Het eetcafé werkt wel met een aangepaste kaart, omdat de voorraad door de crisis beperkt is.
De actie blijft dus niet beperkt tot één gemeente, zo gaan ook in Oudebildtzijl, Leeuwarden, Kollumerzwaag, Marsum, Drachten en Stavoren zaken open.
Hoewol't it eins net mei, wurde der sneon gasten wolkom hjitten by Thús Drachten © Omrop Fryslân, Remco de Vries
In Drachten zijn de meeste zaken open tot vijf uur. Het is een demonstratie waarvan zij hopen dat de gemeente die toelaat. De acties in Valkenburg in het zuiden van het land dienen daarbij als voorbeeld.
De nood is hoog. Ook bij de eigenaars van restaurant Thuis. Die zijn nu twee jaar open, maar verreweg het grootste deel daarvan konden ze niets. En ze krijgen ook geen steun. Ze nemen vandaag de coronaregels in acht van voor de laatste lockdown.

"Niet meer de hand ophouden"

Na deze demonstratie wachten ze gewoon af of ze over tien dagen weer open kunnen. "We willen weer wat doen. Niet meer de hand ophouden, maar verdienen", zegt Hylke van der Werf van Thús.