liveblog | 15 januari 2022

Coronanieuws van 15 januari: Drukte in winkels | Dokkumer horeca verandert in bordeel

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Het is zo druk bij winkelpark De Centrale in Leeuwarden, dat de gemeente oproept er niet meer naartoe te gaan;
  • In de hele provincie gaan horecazaken open, ook al is dat niet toegestaan volgens de coronamaatregelen;
  • Het kabinet heeft vrijdag nieuwe coronaregels aangekondigd, wij hebben er een overzicht van gemaakt;
  • Er zijn zaterdag 832 nieuwe besmettingen vastgesteld in Fryslân.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2022, 22:17 uur
22:17

Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog nu af. Morgen zijn we er weer.
19:45

Horecaeigenaren in Dokkum bouwen zaak om tot bordeel om toch open te kunnen

Als de zaak niet als café of restaurant open mag, dan maar als bordeel. Onder de noemer 'Red Light District Dokkum' hadden een achttal horecazaken in Dokkum zaterdag tot vijf uur hun deuren open.
Sape Woudman van Hotel Café Restaurant 't Raedhus: "Het is heel scheef en eigenlijk niet uit te leggen dat we dicht moeten en dat sekswerkers wel hun werk mogen doen."
© Koos Scherjon
18:36

Marathonploeg Jumbo niet aan de start

De marathonploeg van Jumbo-Visma staat vanavond niet aan de start van de KNSB Marathon Cup in Heerenveen. De ploeg heeft te maken met één of meer coronabesmettingen. Ook Sven Kramer zou meedoen aan die wedstrijd, maar vanwege de besmettingen in zijn ploeg is hij er dus niet bij.
Marijke Groenewoud en Jorrit Bergsma, die komende maand naar de Olympische Spelen gaan, laten de wedstrijd uit voorzorg ook aan zich voorbijgaan.
17:28

Meerderheid vindt versoepelingen niet ver genoeg gaan

© Anton Kappers
Mensen zijn blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar uit een peiling van EenVandaag blijkt dat 62 procent vindt dat de versoepelingen niet ver genoeg gaan. De horeca en de culturele sector moeten ook open. Dat blijkt uit de peiling, die na de persconferentie werd gehouden. Aan het onderzoek deden zo'n 20.000 mensen mee.
Mensen maken zich bovendien steeds minder zorgen over het coronavirus: momenteel maakt 47 procent van de ondervraagden zich er nog zorgen over.
15:47

Enorme drukte bij winkelpark De Centrale; gemeente Leeuwarden roept op niet meer te komen

Het is nu zo druk bij het winkelpark De Centrale in Leeuwarden, dat de gemeente mensen oproept daar niet meer naartoe te gaan. De gemeente meldt dat er files staan in de omgeving van het winkelpark.
In het winkelpark zijn zo'n 20 winkels geopend. Bij de Leen Bakker is zojuist het gebouw ontruimd, omdat er een gaslucht in de winkel zou hangen. Medewerkers van de interieurwinkel hebben de brandweer gebeld en stuurden het winkelpubliek naar buiten.
© Anton Kappers
Op andere plekken in Nederland lijkt het vooralsnog mee te vallen met de drukte.
15:44

832 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 832 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn minder dan vrijdag, toen werden 1.015 besmettingen gemeld. Gemiddeld zijn in de afgelopen week iedere dag 831 besmettingen gemeld in Fryslân.
De testlokaasje fan de GGD oan de Elzenlaan yn Ljouwert © LEO Middelsé, Lennard Geerts
Er is in Fryslân in de afgelopen 24 uur geen sterfgeval vastgesteld als gevolg van het coronavirus. Wel zijn er drie Friezen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn inwoners van de gemeenten Leeuwarden, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.
Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 31.963. Het zijn er 3626 minder dan gisteren. Het gemiddelde aantal besmettingen per dag is in de afgelopen zeven dagen met 37 procent gestegen.