Leeuwarder hoogleraar Van den Berg voor de VVD naar Eerste Kamer

14 jan 2022 - 12:58

Hij had het zelf eigenlijk helemaal niet verwacht, want hij stond pas op nummer 16 van de kandidatenlijst, maar de Leeuwarder Hoogleraar Caspar van den Berg komt voor de VVD in de Eerste Kamer.

Caspar van den Berg - Foto: ANP

De VVD heeft twaalf zetels in de senaat, maar twee leden van de Eerste Kamer-fractie hebben een functie gekregen in het nieuwe kabinet: Eric van der Brug is staatssecretaris voor asiel en migratie. Micky Adriaansens minister van Economische Zaken.

"Ik ben er heel blij mee," zegt Van den Berg zelf . "Ik vindt het mooi werk en ik kan het combineren met mijn werk in Friesland. Ik sta te trappelen om te beginnen. Ik ben al lang lid van de VVD, maar heb nooit eerder heel sterke politieke functies bekleed. Ik ben wel altijd actief geweest in het wetenschappelijk bureau van de VVD."

Op en neer tussen Leeuwarden en Den Haag

Van den Berg werd in 1980 in Angerlo (Gelderland) geboren. Hij is nu een halve Leeuwarder: buiten coronatijd reist hij voor zijn werk als hoogleraar bij Campus Frsyslân tussen Leeuwarden en zijn officiële woonplaats Den Haag. Van den Berg is prof. dr.

Bij Campus Fryslân is Van den Berg gespecialiseerd in politiek en bestuurskunde. "In de jaren voordat ik aan de RUG werkte heb ik veel onderzoek gedaan naar de Haagse politiek. De relaties tussen het parlement en de regering, bijvoorbeeld. Nu krijg ik de kans om als insider perspectief te krijgen", zegt Van den Berg.

Hij heeft zich ook bezig gehouden met de verhouding tussen stad en platteland. "Of dat genoeg doorklinkt in Den Haag en of het beleid wel aansluit bij de opgaven voor het platteland."

Wetgeving in de regio

In de functie van Eerste Kamerlid wil Van den Berg extra aandacht hebben voor hoe de wetgeving in Den Haag uitpakt in de regio. "Daar zit wel een opgave: snapt men wel wat er gebeurt in de gebieden waar minder politici vandaan komen? Veel mensen hebben het gevoel dat dit niet zo is. En er zijn genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat er met een Randstedelijke bril naar de problemen van Nederland gekeken wordt."

Caspar van den Berg

Hij zal één dag per week minder werken in Leeuwarden, zodat hij op dinsdag de bijeenkomsten van de Eerste Kamer kan bijwonen.

Van den Berg is op dit moment het vierde 'Friese' Eerste Kamerlid, naast Joop Atsma (CDA, uit Surhuisterveen), Tineke Huizinga (CU, uit Heerenveen), Peter van der Voort (D66, uit Boksum).

Ook Ferd Crone (PvdA, Haarlem), voormalig burgemeester van Leeuwarden, zit in de Eerste Kamer. Gerben Gerbrandy uit Gauw hield eind 2020 op als senator voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

(Advertentie)
(Advertentie)