Hoger waterpeil voor betere natuur: "Wat vaker schommelen"

13 jan 2022 - 08:28

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig: op een moment dat de Friese bijna overlopen, verhoogt Wetterskip Fryslân het waterpeil. Maar daar is een goede reden voor.

Foto: ANP

Het peil gaat van 0,52 meter onder NAP naar 0,38 meter onder NAP. En de natuur is de reden voor de verhoging, legt watermanager Pier Schaper uit. "We willen wat 'dynamiek' terugbrengen in de boezem. De laatste veertig jaar was dat wat minder en dan is er ook minder riet."

Biodiversiteit en ecologie

Vaker hoog water moet ervoor zorgen dat de natuur daarvan profiteert. "Er komt dan meer biodiversiteit, het verbetert de ecologie. En het voordeel van dat riet is bovendien dat het in de walkanten groeit en daarmee de stabiliteit van de polderdijken bevordert."

In dit filmpje legt Wetterskip Fryslân uit hoe de Friese boezem werkt:

Het peil wordt alleen in de boezems verhoogd, niet in de polders. "In de polders liggen nog plassen van het regenwater van een week geleden. Dat vindt zijn eigen weg, via de poldergemalen naar de boezem. De meeste mensen zullen ook niets van deze verhoging merken. Alleen als je naast een boezem, zie je dat het water wat hoger staat. "

We laten het er niet op aankomen.

Onveilig zal het niet worden, verzekert Schaper

Schaper kreeg al wat reacties van mensen die zagen dat het hoog stond en zich zorgen maakten. "Daar houden we ook rekening mee. Maar een niveau van -0,38 is niet heel raar. Met hoogwatersituaties beschouwen we -0,32 als reden tot zorg. Dit valt nog binnen de bandbreedte."

Onveilig zal het niet worden. "We laten het er niet op aankomen. Ik houd al de hele week het weer goed in de gaten: wanneer begint de wind een grotere rol te spelen? Vanaf zondag op maandag is er wat meer wind op komst, maar daarna is weer rustig. Het zijn heel uitzonderlijke weersomstandigheden, daarom durven we het aan."

Vaker schommelen

De natuur zal niet van de ene op andere dag laten zien dat het profiteert van de hogere waterstand. "We doen dit voor de langere termijn. Vorige week was het waterpeil al wat aan de hoge kant. En dit doen we er nu bij. Dan hebben we twee weken lang hoog water. We gaan wat vaker schommelen."

(Advertentie)
(Advertentie)