Noordelijke gemeentes roepen regering op tot betere afweging coronamaatregelen

De noordelijke gemeentes roepen de regering in Den Haag op om de effecten van de coronamaatregelen meer te spreiden. Daarnaast vragen ze om te bekijken op wat voor manier de samenleving op korte termijn wel weer veilig open kan.
© Leo Middelsé, Wytse Vellinga
De oproep van de gemeentes staat in een statement dat begint met de constatering dat het begrip voor de huidige lockdown afneemt.
"De noordelijke gemeenten zien dat de draagkracht in de samenleving door en voor de lockdown afneemt. Ondernemers staat het water aan de lippen en zij redden het niet altijd met de huidige steunpakketten. Ook de sociale gevolgen zijn groot."

Effecten

Daarna vragen de gemeentes de regering te kijken naar hoe de effecten van de maatregelen beter verdeeld kunnen worden.
"Naast de aandacht voor de zorg pleiten wij ervoor meer evenwicht te brengen in de verschillende sociale, maatschappelijke en economische effecten en te kijken onder welke omstandigheden de samenleving op korte termijn wel veilig open kan."
Op sociale media laten verschillende Friese gemeentes weten achter het statement te staan. Komende vrijdag besluit het kabinet over de coronamaatregelen na 14 januari.
Stil protest in Drachten tegen lockdownregels zonder voldoende compensatie © Omrop Fryslân