Al twee jaar geen Friese paarden buiten Europa gekeurd door corona

Door de coronapandemie kan het Fries paardenstamboek KFPS al bijna twee jaar geen paarden keuren buiten Europa. Dat zegt directeur Marijke Akkerman van het KFPS. Ze maakt zich grote zorgen over dit probleem.
Friese paarden in het buitenland worden bijna niet meer gekeurd:
Volgens Akkerman gaat het om honderden paarden die nu niet het predicaat kunnen krijgen om in het stamboek opgenomen te worden. De inspecteurs van het stamboek kunnen er simpelweg niet naartoe.
In Europa kan de auto nog gebruikt worden om naar de verschillende fokkers toe te gaan, maar verder weg is dat niet mogelijk. De inspecteurs kunnen er niet komen of lopen het risico dat ze niet terug kunnen vliegen.
Het stamboek doet online wel wat mogelijk is. Maar om de paarden echt te kunnen beoordelen, moeten de inspecteurs de paarden echt zien.
© ANP
Akkerman is wel van plan om binnenkort verschillende inspecteurs toch op het vliegtuig te zetten naar Amerika, waar alleen al zo'n tweehonderd paarden gekeurd moeten worden. Verder moet men afwachten wat er mogelijk is.
Een bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland, landen die een heel streng coronabeleid hanteren, is dit jaar niet mogelijk. Dat moet wachten tot 2023.
Dat er niet gekeurd kan worden, is niet alleen belangrijk voor de uitbreiding van het stamboek. Ook de motivatie bij de inspecteurs en de fokkers heeft lijdt eronder, zegt Akkerman. Ze hoopt dat er gauw verandering in de situatie komt.