Anjumer krijgt 12 maanden celstraf voor mishandelen politieagent

Een man van 27 jaar is veroordeeld tot 12 maanden celstraf vanwege het mishandelen van een agent in de nacht van 30 op 31 december. Daarvan zijn 4 maanden voorwaardelijke celstraf.
In de zaak tegen de Anjumer is het snelrecht toegepast:
De straf in de snelrechtzaak is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De verdachte zou de agent gewond hebben door met een stuk glas te gooien. De politieman raakte ernstig gewond aan zijn hoofd bij de ophef in Anjum.
De 27-jarige verdachte stond woensdag terecht in een snelrechtzitting. Hij is zich van zijn schuld bewust in de rechtbank. "Het is stom natuurlijk, ik baal als een stekker, ik voel me verrotte schuldig."

Charges na buitenbrand

De politie en ME kwamen op 30 december ter plaatse omdat een groep van 150 jongeren de brandweer hinderde bij het blussen van een buitenbrand aan de Mounebuorren in het dorp. De ME en politie voerden verschillende charges uit om de groep uiteen te drijven.
© Noordernieuws
De aangehouden man weigerde weg te gaan en gooide op een afstand van ongeveer twee meter een stuk glaswerk in het gezicht van de agent. De agent werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij meerdere breuken in het gezicht had.

"Ik stond in mijn eigen tuin"

Het slachtoffer, de politieagent, woonde de zaak bij met een lapje voor zijn linkeroog, zag verslaggever Auke Zeldenrust. Volgens de verdachte liep het uit de hand toen de politie kwam. "Ik stond met kameraden, mijn zus en moeder bij mij in de tuin. Toen kwam opeens de politie en die sloeg ons hardhandig naar binnen. Ik snapte er niks van, ik stond in mijn eigen tuin. Er was blinde paniek, er werd geslagen en geschopt. En toen heb ik met een bierfles gezwaaid."
© Noordernieuws
Maar volgens de politie ging het anders. Zij zouden de groep eerst verzocht hebben om naar binnen te gaan. Toen de groep dat niet deed, werd de wapenstok gebruikt. Op dat moment "maakte de verdachte met kracht een gooiende beweging", zegt een van de agenten.

Slachtoffer is een commandant

Het slachtoffer is een commandant die tien agenten mee had. "Ik stond vooraan en ik zag een man staan die niet wilde luisteren. Ik kon zien dat hij kwaad was. Ik heb hem met de wapenstok geslagen op de bovenarm. Vervolgens gaf ik hem nog een ferme tik. Daarna zag ik hem een beweging maken met een bierfles. En vervolgens voel ik het in mijn linkeroog. Het gaf een gevoel alsof ik keihard geslagen was. Ik wist direct dat het fout was", vertelt het slachtoffer in de rechtbank.
Persofficier Jeff Biesma over de straf die de Anjumer opgelegd heeft gekregen

Smartengeld

Het slachtoffer vroeg de rechter om 25.000 euro smartengeld. "Ik was doodsbang dat ik mijn oog kwijt was. Ik lig meerdere keren per nacht wakker. De impact op mijn gezin is groot. Mijn zoon wilde graag bij de politie, maar nu zegt hij: nu weet ik waarom ik later geen agent wil worden. Ik heb zorgen over mijn linkeroog. Of ik ooit weer goed kan zien. Die onzekerheid is slopend. Ik vraag me af of ik de grote sterke man voor mijn gezin kan zijn. Net als vroeger. Mijn hele leven staat stil."
De jongeren wolle yn petear en biede ek harren ekskuzen oan:
Er waren die avond al signalen bekend bij de politie dat er mogelijk ongeregeldheden zouden komen. "We waren goed voorbereid", zei teamchef Marjan Abma-de Ruiter van politie Noardeast-Fryslân, daar toen over.

Noodverordening

Naar aanleiding van wat er is gebeurd, stelde burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân in Anjum voor vier dagen een noodverordening in. Een jaar eerder was het in Anjum ook al uit de hand gelopen in de periode rond oudjaar. Toen werd de politie met stenen, flessen en vuurwerk bekogeld.

Excuses

Vorige week maakte de jeugd van Anjum excuses voor de verwondingen die de politieman zijn toegebracht. In een verklaring schrijven ze echter dat het optreden van de ME de oorzaak was van de escalatie.