Fries Museum krijgt Langman Prijs voor wereldwijd succes met tentoonstelling

Het Fries Museum krijgt met het Drents en Groninger Museum de Langman Prijs 2021. Ze hebben zich gefocust op wat wél kon, zegt de organisatie achter de prijs.
Kris Callens (directeur Fries Museum), Harry Tupan (Drents Museum) en Andreas Blühm (Groninger Museum) © Bram Nauta
De drie directeuren van de museums hebben de prijs dinsdag in ontvangst genomen van juryvoorzitter Jouke de Vries. De Vries is bestuursvoorzitter bij de RUG en won de prijs vorig jaar. Hij spreekt in zijn toelichten over het belang van cultuur.
"De passie waarmee de medewerkers van deze museums hun werd hebben gedaan, staat symbool voor de kracht van de identiteit van Noord-Nederland", zegt De Vries. Met het toekennen van de Langman Prijs wil de jury de drie winnende, maar ook andere museums aanmoedigen om meer samen te werken.

Belangrijk voor het welzijn

"In de afgelopen periode verliep het dagelijks leven vaak anders dan we gewend zijn", zegt De Vries. "Dat vraagt veel aandacht voor elkaar, voor gezondheidszorg, onderwijs en ondernemerschap. Maar ook cultuur is een belangrijke basis voor het welzijn van de mensen."
Onder andere met de tentoonstelling Icons had het Fries Museum succes © Fries Museum, Ruben van Vliet
De drie museums hebben aangetoond dat ze de inwoners van Noord-Nederland kunnen boeien met zeer interessante exposities, vindt de jury. Daarmee hebben ze de Noord-Nederlandse identiteit gesteund en ook veel bezoekers van buiten de regio getrokken. En dat heeft ook economisch voor een impuls gezorgd.
Naast Jouke de Vries zaten René Paas (commissaris van de Koning in Groningen), Dina Boonstra (directeur van de NOM) en Margriet Bouma (voorzitter van de Stichting Noord Nederland&) in de jury).

Vernoemd naar Harrie Langman

Het is de vierde keer dat de Langman Prijs is uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Harrie Langman. Hij was minister van Economische Zaken in de jaren 70 en kwam op voor het belang van het Noorden. Personen en instanties die een impuls hebben gegeven aan het Noorden komen in aanmerking voor de prijs.
Voor het eerst is de prijs toegekend aan drie individuele instanties.