Tekorten in de installatiesector: "Mensen moeten geduld hebben"

Installatiebedrijven waarschuwen voor de gevolgen van personeelstekorten. Mensen moeten rekening houden met weken tot maanden wachttijd als ze een klus hebben voor elektriciens, verwarmingsbedrijven of loodgieters.
© ANP
De installatiesector kampt met tekorten terwijl er nu juist een grote behoefte is aan mensen, ziet Wytze Yntema van installatiebedrijf Yntema in Wons. "Door corona hebben mensen geld over en dat steken ze in hun eigen huis. Men wil verbouwen en denkt met de hoge gasprijzen: hoe kunnen we de boel goedkoper warm krijgen? Dan beginnen ze te isoleren en dan komt ook de installatiewereld om de hoek."
Dit jaar is de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) flink verhoogd. Met deze subsidie hoopt de overheid dat mensen en bedrijven overstappen op duurzamere warmtebronnen en dat ze isolatiemaatregelen nemen.

Leveringsproblemen

Eigenlijk is dat mooi, zegt Yntema. Maar daardoor hebben bedrijven het wel ontzettend druk. "We zitten ook met leveringsproblemen van onze componenten. Ik had in oktober een paar nieuwe cv-ketels besteld, maar die zijn gisteren pas binnengekomen. Dus je moet wel heel ver vooruit kijken om genoeg materiaal op voorraad te houden."
Wytze Yntema
Het geldt niet alleen voor gasketels, maar ook voor warmtepompen. "De wereldwijde tekorten werken overal in door. En de installatiewereld zoekt handen, er is flink wat personeel nodig."
Mensen zijn ook een beetje verwend. Men is gewend dat men net als bij de bakker vandaag vraagt en morgen kan krijgen.
Wytze Yntema
Yntema vindt dat de huidige situatie ook wat vraagt van particulieren zelf. "Mensen zijn ook een beetje verwend. Men is gewend dat men net als bij de bakker vandaag vraagt en morgen kan krijgen. Ik denk dat er meer een langetermijnvisie moet komen. Ik vraag vandaag een installateur en dan wordt het in het komende half jaar gerealiseerd. Ik denk dat we wat geduld moeten hebben."

Tekorten en vacatures

Branchevereniging Techniek Nederland en uitkeringsinstantie UWV zien dat het in steeds meer regio's lastig is om nieuw personeel te vinden. Waar eind juni nog maar in twee van de 35 regio's een tekort was in de arbeidsmarkt, lag dat volgens het UWV eind december al op 12 regio's. Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan mensen die werk zoeken.
Halverwege 2021 waren er in Fryslân zo'n 8.000 openstaande vacatures. In onze provincie is het met name lastig om in de techniek, ICT en zorg mensen te vinden.