Kritiek op aanpak ventilatie scholen: "Nederland blijft achter bij andere landen"

Een kwart van de basisscholen heeft de ventilatie in de klaslokalen niet op orde. Een goede ventilatie is van belang, en dat belang is met de komst van corona nog veel urgenter geworden.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Oud-minister Slob van Onderwijs heeft twee jaar geleden 360 miljoen euro uitgetrokken voor het verbeteren van de ventilatie. Het probleem is dat de scholen zelf ook flink moeten meebetalen en dat geld is er vaak niet. Ze krijgen 30 procent van de kosten vergoed.
Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van het landelijk coördinatieteam Ventilatie op Scholen, zou Nederland een voorbeeld moeten nemen aan scholen in andere landen om ons heen. "In een land als Duitsland wordt 80 procent van de kosten vergoed door het Rijk en in België zit dat tussen de 60 en 70 procent. Dat betekent dat Nederland gewoon achterblijft."
We weten dus eigenlijk al heel lang dat we dit moeten aanpakken. Het gebeurt gewoon niet en niet in voldoende mate.
Doekle Terpstra over de ventilatieproblematiek
Het is geen nieuw probleem volgens Terpstra. "We weten al jaren dat de ventilatie op scholen, en het gebrek aan goede ventilatie, de schoolprestaties beïnvloedt. En we weten dus eigenlijk al heel lang dat we dit moeten aanpakken. Het gebeurt gewoon niet en niet in voldoende mate."
Doekle Terpstra © ANP
Door de coronacrisis heeft de problematiek een extra impuls gekregen en is er alle reden om ermee aan de slag te gaan, zegt Terpstra. Hij wil graag met de nieuwe minister van Onderwijs in gesprek over een aanpak.
"Hoe kunnen we dit nu zodanig doen dat het een acceptabele oplossing biedt voor alles en iedereen, zodat we kunnen voorkomen dat scholen uiteindelijk voor langere termijn weer in een lockdown terechtkomen?" Volgens Terpstra is het daarom belangrijk dat alle betrokken partijen met elkaar om tafel gaan.
Doekle Terpstra